Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Mätinstrumentet för oregelbundna markytor

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Av Erik Silvén Möller
Haglöfs har tagit fram ett nytt mätinstrument för areaberäkning av oregelbundna markytor, Xscape. En funktion för avståndsmätning finns även på instrumentet, som bl.a. kan användas för uppmätning av kvadratiska ytor. Det svensktillverkade Xscape säljs av Infopartner AB.
Användningsområdena för instrumentet är många, där areaberäkning av planteringsytor, golfgreener och hårdgjorda ytor hör till med flera. Mätresultatet visas direkt i en display och kan sedan brukas för beräkningen av mängden gräsfrö, barkmull eller möjligtvis grästurfen för en yta. En fördel är att mätningen sker med hjälp av ultraljud. Detta gör att Xscape kan beräkna arean även i tät vegetation, utan krav på fri sikt. Apparaten är liten men har trots det en robust konstruktion. De är anpassade för användning ute på fältet, även under vinterhalvåret.
Personen som ska mäta, (utförs enkelt av en person), börjar med att ställa sig i mitten av mätytan och placera ut en aluminium stav med transponder. Därefter riktas handenheten mot transpondern och med en enkel knapptryckning markeras mätytans hörn. Man kan markera upp till 65 mätpunkter på varje yta. Mätresultatet visas direkt i displayen, utan behov av några egna beräkningar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.