Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Mercedes släpper gasdriven flakbil

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Mercedes-Benz lätta lastbil Sprinter släpps under våren 2008 i bifuel-version, med kombinerad gas- och bensindrift. Körsträckan på gas är ungefär 30 mil och om föraren går över till bensin får fordonet ytterligare 70 mils räckvidd.


Fordonet kommer att säljas både som flakbil och chassibil och kunna lastas med 1 - 2,5 ton beroende på utförande. Den går även att välja enkel- eller dubbelhytt.

Det förnybara drivmedlet biogas har kommit i bakvattnet av drivmedlet etanols starka framväxt i Sverige. Men gasdrift ser nu ut att bli allt populärare i transportfordon som främst kör lokalt.

För byggbolag, åkerier och budfirmor som är verksamma i en region med god tillgång på biogas blir inte gasdriftens begränsade körsträcka något större praktiskt problem.

De lätta lastbilarna Volkswagen Transporter och Volkswagen Caravell går sedan tidigare att beställa med kombinerad gas- och bensindrift. Fordonen finns som skåpbil samt flakbil med både enkel- och dubbelhytt.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.