Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Teknik

Modellsynkronisering ersätter gemensam databas

Publicerad: 7 Maj 2009, 08:55

– Årets tema är definitivt att man lättare ska kunna ta ut den virtuella modellen på bygget, säger Leif Granholm, chef för Tekla i Norden, som släpper sitt uppdaterade BIM-verktyg Tekla Structures 15.


– Och att göra programmet mer användarvänligt. När Tekla Structures blir allt mer komplext blir det allt viktigare att de olika funktionerna blir enklare att nå, , säger Leif Granholm.

Ett exempel på detta är ett nytt verktygsfält som följer konstruktionsarbetet på skärmen. Fältet kan skräddarsys så att det bara innehåller de menyer och inmatningsfält som konstruktören behöver.

Men det intressantaste bland nyheterna i Tekla Structures 15 är de nya möjligheterna med så kallad modellsynkronisering.

Att alla discipliner kan jobba mot samma databas anses vara en av förutsättningarna för att byggbranschen ska kunna gå från pappersritningar till BIM, byggnadsinformationsmodellering.

Men på Tekla tror man inte på den här strategin.

– Det fungerar inte. Det är för tekniskt och administrativt svårt, säger Leif Granholm.

Tekla låter istället konstruktören, byggdelstillverkaren och entreprenören bygga upp egna databaser med information. När någon gjort en förändring av den virtuella byggmodellen synkroniseras inte hela modellen utan bara de relevanta ändringarna.

Det ger en snabbare dataöverföring. Och kan enligt Leif Granholm även lösa de juridiska problem kring ägande och upphovsrätt som kan uppstå om alla lägger ner arbete i samma databas.

En annan högintressant nyhet är att Tekla Structures 15 kan tidsplanera varje enskild balk eller betongelement. Funktionen ger projektledningen fullständig kontroll på tillverkningen och flödet av byggdelar.

Ytterligare en nyhet är ett förbättrat verktyg för att zooma in på modelleringen av objekt i BIM-modellen. När konstruktören zoomar in på en detalj ökar också upplösningen på måtten, så att det blir lättare att passa in en byggdel exakt.

Tekla har också förbättrat funktionen för kollissionskontroll. Och har skapat ett nytt verktyg för att specificera den uppsättning ritningar man vill ta ut från BIM-modellen. Ett klick skapar sedan automatiskt en uppsättning ritningar.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.