Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Murad vägg ska ge fuktsäker fasad

Publicerad: 3 juli 2008, 08:02

Fasadkonstruktionen har återvänt till gammalt murat hantverk. Lättbetong är Veidekkes senaste förslag på fuktsäker och kostnadseffektiv vägg. Tekniken testas just nu i Gubbängen söder om Stockholm.


– Det är en nygammal konstruktion. Vi murar väggarna med lättbetong, säger Jonas Bill, chef för affärs- och projektutveckling på Veidekke Entreprenad.

De flesta av Sveriges byggbolag har tänkt till ordentligt sedan larmet gick om fuktskadade fasader förra sommaren. På Veidekke slutade man omedelbart att använda enstegstätade fasader med cellplast och tunnputs utanpå utfackningsväggar av träreglar.

– Vi fick till och med riva några fasader, berättar Jonny Kellner, utvecklings- och miljöchef på Veidekke Bostad.

Samtidigt jobbade Veidekke Entreprenad med planeringen av projektet Svea Fanfar på Östermalm. Huset ska få en svängd fasad och det är svårt att få till en jämn linje med utfackningsväggar. Jonas Bill fick idén att ersätta utfackningsväggarna med lättbetongblock.

Han och hans kollegor insåg att metoden även kunde vara en lösning på problemen med fuktkänsliga fasader.

– Vi bestämde oss för att använda metoden i ett av våra kärnhus, för att testa metoden i en välkänd huskonstruktion. Då är det lättare att jämföra skillnaden i tid, kostnad och kvalitet, säger Jonas Bill.

Det blev de två bostadsrättshusen i kvarteret Stöthyveln i Gubbängen, en förort strax söder om Stockholm. Husen är projekterade för utfackningsväggar men Veidekkes hantverkare sågar till lättbetongblocken så att de passar in mellan pelarna.

Men tanken är att husens stommar ska anpassas till den murade tekniken så att arbetet går ännu enklare och smidigare. Husen får då i princip samma väggkonstruktion som de 60 år gamla smalhus som ligger bredvid bygget.

Skillnaden är att Veidekkes hus får ett 10 centimeter tjockt lager isolerande stenull mellan den murade väggen och ytskiktet av puts.
Insidan av väggen rivs av, det vill säga jämnas till med sandpapper. Sedan bredspacklas och målas väggen på vanligt sätt.

Metoden har en rad fördelar. Huset får en tung stomme som jämnar ut temperaturkurvan mellan dag och natt. Huset blir tätt, trots att det inte har någon ångspärr av polyetenplast, vilket gör huset mer energisnålt.

Samtidigt har fukt i väggarna möjlighet att torka ut, och det förångade vattnet kan ta sig ut åt båda håll. Om cellplast och tunnputs används som isolering sker en sådan uttorkning till största delen inåt. Stenull och tjockputs släpper igenom lite mer utåt.

Väggen innehåller inga organiska material som kan angripas av mögelsvampar. Det är också en enkel konstruktion med få lager, vilket minskar risken för att någon bygger på ett felaktigt sätt. Det är lätt att forma estetiska detaljer som fasade hörn, smygar eller nischer där radiatorerna ska sitta.

Det blir inte heller dyrare att mura, jämfört med att använda utfackningsväggar.

– Utfackningsväggar var billigare när de kom helt klara från fabrik och bara sattes in. Idag ska huset vara tätt innan vi får sätta in isolering och skivor. Tak, plåtar och hängrännor ska vara på plats först. Därför blir det inte dyrare att mura, säger Jonas Bill.

Innerväggarna är uppbyggda av gipsskiva och stålreglar. Men även badrumsväggarna muras av lättbetong. Därför kan ett traditionellt rollat tätskikt användas bakom kaklet utan risk för fuktskador. Och när Lars Mällberg, arbetschef på bygget, visar Byggindustrins reporter runt i det halvfärdiga huset märks hans entusiasm tydligt.

– Vi kan fylla på badrummets betonggolv tidigare. Det är enkelt att fräsa spår i lättbetongen för att lägga in rör och eldragningar. Man kan också borra och fästa saker på väggen utan att leta efter stålreglar, säger han.

Men det finns en nackdel med lättbetongen. När blocken levereras innehåller de 30 – 35 procents vatten. Det innebär att man måste vänta tre månader innan exempelvis socklar och andra trämaterial monteras mot väggen. Och inflyttningen bör ske tidigast åtta månader efter väggarna började muras.

Under tiden står det luftavfuktare på varje våningsplan. Första året efter inflyttning avger lättbetongen fortfarande vattenånga. Därför bör tavlor med glas hängas med en kork eller liknande bakom kanten. Annars kan fukten ta sig in i tavlan bakvägen och skada bilden. Det kan också vara en dålig idé att ställa vissa trämöbler tätt intill väggen under den här perioden.

– Det här måste vi ta hänsyn till. Det är viktigt att informera de boende, säger Jonas Bill.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News