Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nationellt träbyggnadsprogram oroar betongindustrin

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


Av Margareta Redlund

- Staten ska inte snedvrida konkurrensen genom att ge trä fördelar på bekostnad av andra material. Alla material ska ha samma chans.

Det sa Mats Björs, vd för Betongvaruindustrin, när cement- och betongindustrin träffade ett 30-tal politiker vid ett frukostmöte i Riksdagshuset härförleden.

Cement- och betongindustrin är orolig. Orsaken är att Boverkets stf generaldirektör, Fredrik von Platen, utreder hur ett nationellt träbyggnadsprogram ska genomföras. I programmet ska trä ges fördelar vid offentliga upphandlingar. Dessutom ska statliga medel användas för att marknadsföra och utveckla trät.

Statens argument för att träbyggnadsprogrammet ska genomföras är att träbyggande är bättre för miljön, ger billigare bostäder och ökar sysselsättningen. Enligt cement- och betongindustrin är detta fel.

- Det finns inga fakta som säger att trä ger mindre miljöbelastning eller lägre kostnader. Det visar studier vid bland annat Chalmers, sa Mats Björs.

Mats Öberg, doktorand vid Byggmaterial på LTH, pekade på flera fakta som visar att det inte är någon större prisskillnad mellan betonghus och trähus.

Att mer användning av trä skulle vara bra för sysselsättningen tror inte cement- och betongindustrin heller på eftersom de svenska sågverken är högt automatiserade.

- Våra förslag till politikerna blev följande: låt marknaden avgöra val av byggmaterial, ge alla material samma förutsättningar och öka forskningsinsatserna, sa Mats Björs.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.