Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

NCC lanserar ny fuktfri putsfasad

Publicerad: 2 juni 2009, 12:58

Efter ett år av studier, analysarbete och tester presenterar nu NCC sin fuktsäkra putslösnig för fasader – en lösning med tjockputs mot mineralull.


Lösningen för NCC blev tjockputs (tre skikt) med mineralull och reglar av fukttåligt stål.

–Målet är givetvis att hålla fukten utanför fasaden, men om det behövs så klarar den här lösningen att hantera fukt. Fukten samlas i mineralullen, men kan komma ut genom dränage. Mineralull torkar betydligt snabbare än cellplast, säger Mats Öberg, chef för NCC:s bostadsplattform.

Fuktskadelarmet om putsade fasader i flerbostadshus våren 2007 slog mot i princip alla svenska producenter av flerbostadshus. Fram till dess hade, åtminstone under något decennium, putsade fasader på träreglar med enstegstätning, varit allmänt accepterat i branschen – av konstruktörer, byggare, forskare och försäkringsbolag.

När larmrapporterna kom blev det ett tungt slag.
NCC, som var en av de värst drabbade, införde tidigt ett inspektionsprogram och gick vidare med en ensidig tioårsgaranti för putsfasader gentemot privatpersoner och bostadsrättsförningar. Man införde krav bland annat på takfot.

Och sedan dess har man också bedrivit ett aktivt utvecklingsarbete för att hitta en ny standardlösning för putsade fasader.

–Det blev ganska tidigt ett slags konsensus i branschen kring lösningar med luftspalter i fasaden. Vi valde att inte bara passivt rätta oss efter detta, utan istället metodiskt pröva, testa och analysera olika lösningar. Det har varit ett utvecklingsarbete i samarbete med materialindustrin och forskare. Nu har vi gjort vårt val som är genomtestat, både teoretiskt och praktiskt, säger NCC Constructions Sverigechef Tomas Carlsson.

Jan Byfors är chef för NCC:s tekniska utvecklingsarbete:
–Vi var tidigt klara med vilka kriterier metoden skulle uppfylla. Den måste vara varaktig och robust, ha en utformning som accepteras av landets ledande experter på området, godtas av försäkringsbolagen och vara både energi- och kostnadseffektiv, säger Jan Byfors.

–Vi har gjort lab-försök där vi bland annat simulerat slagregn och vi har även öppnat vissa fasader där vi pilottestat den här metoden för att se vad som händer inne i fasaden. Vi har också ritat igenom att känsliga gränssnitt och specialritat nya detaljer för manschetter, skruvar och fästdon. Vi har en kvalitetsstyrning av både inköp och produktion och vi kollar löpande att våra underentreprenörer, våra putsentreprenörer, har rätt kompetens, säger Mats Öberg.

–Det känns bra. Vi har våra universitetskontakter med oss, liksom SP och inte minst försäkringsbolagen. Försäkrings AB Bostadsgaranti som försäkrar vår egenutvecklade produktion har accepterat vår lösning och tycker att det är en bra konstruktion, säger mats Öberg.


NCC:S RECEPT FÖR
FUKTSÄKRA PUTSFASADER

• Tjockputs på mineralull.
• Vinsskyddsskiva av oorganiskt material.
• Stålreglar i utfack.
• Skruvar och fästdon av kvalitet som eliminerar risker för spänningskorrossion.
• Gummimanschetter runt anslutningar.
• Frånlutande svep för stuprör.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.