Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nordan är Årets Leanbyggare

Publicerad: 26 mars 2019, 20:36

Fönstertillverkaren Nordans fabrik i Kvillsfors har visat en stor förbättring genom att använda lean. Nu har Nordan utsetts till Årets Leanbyggare 2019.


– Det känns superbra! Vi har haft en jättespännande resa. Alla på fabriken har gett hundra procent. När jag kommer hem i morgon med priset är jag säker på att jag kommer att bli omfamnad från alla håll, säger Fredrik Karlström, arbetsledare i Kvillsforsfabriken, efter att ha mottagit priset på Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm.

I tre år har Kvillsforsfabriken arbetat med sina leanprocesser.

– Vi har hjälpts åt allihop. Det är det som är den största kraften hos oss, säger Johan Lisedahl, truckförare i fabriken.

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin. Priset har delats ut sedan 2010.

I år var tre företag nominerade till priset: Nordan, El-Björn och Lindbäcks bygg.

Nordan får utmärkelsen med motiveringen:

”Med hjälp av kraften i medarbetarnas engagemang har vinnaren lyckats förändra en traditionell produktion i grunden. Genom att mäta och basera beslut på fakta har de uppnått resultat som andra Lean-verksamheter kan låta sig inspireras av. Tydligt ledarskap tillsammans med utmanande och gemensamma mål har skapat en vinnande kultur som gynnar såväl företagets kunder som deras medarbetare och ägare.”

Nordan (Kvillsforsfabriken)

Nordan gör fönster, fönsterdörrar, skjutdörrar och ytterdörrar och företaget grundades i Norge år 1926. 2017 ingick 10 fabriker i koncernen, 25 säljkontor och över 1 700 medarbetare med en omsättning på cirka 2,4 miljarder norska kronor.

När Kvillforsfabriken köptes var det ingen modern fabrik, utan den bestod av gamla byggnader och en gammal maskinpark, så Nordan har gjort ett stort investeringsprogram för att förbättra flödet, de har bland annat asfalterat för att skapa bättre infrastruktur både på utsidan och insidan.

Tidigare vinnare av Årets Leanbyggare:

2018: Flexator

2017: Moelven

2016: Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning.

2015: Veidekke Bygg

2014: Strängbetong

2012: Ytterbygg

2011: JM

2010: Lindbäcks

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.