Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nu ska lim och färg bli fossilfria

Publicerad: 27 november 2018, 08:46

I projektet som heter ”Lim och färg” är syftet att ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar.

Genom att basera fler beståndsdelar på skogliga råvaror kan framtidens lim och färg bli fossilfria. Detta är målet bakom Vinnovas satsning Utmaningsdriven Innovation som koordineras av Rise Processum.


Ämnen i artikeln:

RISE

Dagens lim- och färgprodukter är till stor del baserade på komponenter med fossilt ursprung. I projektet som heter ”Lim och färg” är syftet att ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar. Projektet ingår i Vinnovas satsning Utmaningsdriven Innovation och koordineras av Rise Processum. Genom att basera fler beståndsdelar på skogliga råvaror, kan framtidens lim och färg bli fossilfria, skriver Rise i ett pressmeddelande.

– Det är en utmaning att utveckla kostnadseffektiva biobaserade lim- och färgkomponenter, som fungerar i befintliga produktionssystem, säger Kristina Wickholm på Rise Processum, projektledare för Lim och färg. Vårt mål i projektet är att ta fram realiserbara lösningar för fossilfria färger och limmer baserat på skogsråvara. Det här projektet känns speciellt spännande eftersom vi förutom forsknings- och industripartners också har projektdeltagare relaterade till byggande och lokalägande.

Lokalförvaltningen i Göteborgs stad skall till 2021 bygga västvärldens första fossilfria förskola och då behöver alla byggprodukter och processer ställas om till fossilfritt och ha en minimerad klimatpåverkan.

– Vi ser ett stort behov i byggbranschen att få fram färger och limmer som är biobaserade och samtidigt har samma kvalitet som dagens produkter, säger Maria Perzon på Bengt Dahlgren, projektledare miljö för Hoppet och deltagare i ”Lim och färg”.

Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, UDI, är ett trestegsprogram med betoning på att projekten ska utforska, utveckla och genomföra nytänkande lösningar som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Vi befinner oss just nu i det inledande steget och vi har byggt ett starkt konsortium, säger Kristina Wickholm. En omvärldsanalys kommer att göras liksom preliminär utvärdering utifrån teknisk, ekonomisk och miljömässig potential samt möjlighet till implementering.

Baserat på utkomsten i det första steget av programmet finns det möjlighet till att ta projektet vidare till nästa steg.

– Får vi fortsatt finansiering vill vi i projektet ta fram, komponenter och processer för framtidens biobaserade lim och färg baserade på skogsråvara. För största möjliga miljöeffekt siktar vi på komponenter som kan ersätta fossilbaserade med konkurrenskraftiga biobaserade och där bytet får stor miljöeffekt. Det skulle exempelvis kännas fantastiskt roligt och spännande att utveckla fossilfri färg för att måla den kommande fossilfria förskolan med, säger Kristina Wickholm

I projektets första del ingår Chalmers Industriteknik, Johanneberg Science Park, Rise Processum, Rise och Umeå universitet, industripartners som Akzonobel, Holmen, Perstorp, Sekab och Södra samt Bengt Dahlgren, Göteborgs Stad Lokalförvaltningen och Riksbyggen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

RISE

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.