Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny klickbar gipsvägg kortar byggprocessen

Publicerad: 22 juni 2011, 07:13

Största förändringen av gipsskivor sedan 1960-talet.


När ett flerfamiljshus är stomrest fylls det av hantverkare. Snickare går från lägenhet till lägenhet och monterar innerväggar. Snickarna följs av målare som spacklar skarvarna mellan gipsskivorna. Spacklet ska torka och slipas. Väggarna målas eller tapetseras. Och sedan ska ytan torka igen.

En ny typ av gipsskiva kortar ner byggprocessen med fem dagar. Skivan PL Wall har en kantlist som trycks in och låser i skivan intill. När snickaren monterat väggreglar och gipsskivor är väggen klar. Tanken är att både spara tid och pengar, minska damm och skräp i lägenheten samt rationalisera bort samordningen av olika yrkesgrupper.

– Produkten är främst tänkt att användas till inneväggar i nybyggda flerfamiljshus, säger Ulf Tångring, projektledare på företaget P Lindberg Förvaltning AB som utvecklat produkten.

Gipsskivorna levereras färdigmålade och med beställd takhöjd till lägenheten. På båda långsidor har de en ingjuten list av hdf, ett hårt pressat träfibermaterial. Skivan fästs mot väggregeln med gipsskruv genom hdf-listen. Nästa skiva klickas sedan fast i listen och döljer då skruvhuvudena. Skarven blir nästan osynlig, hävdar bolaget, ungefär jämförbar med en tapetskarv.

– Produkten är färdigutvecklad och patenterad. Det är logistikprocessen som nu måste ta form, hur färgval ska göras, transporterna och hanteringen vid montering. Kanske behövs det speciella handskar vid montaget för att inte snickaren ska smutsa ner de färdigmålade väggarna, säger Ulf Tångring.

PL Wall-skivorna är 60 centimeter breda. Därför kan man återgå till väggregelavståndet 60 centimeter, från dagens avstånd på 45 centimeter. Det innebär bland annat en 30 procentig besparing av mängden väggreglar och skruv samt mindre skruvande.

Skivorna är också smala nog att levereras via en balkongdörr. Materialet ska levereras strax innan det monteras, för att inte riskera att det skadas eller står ute i regnet. Av samma skäl monteras de sist i kedjan, när taket är målat och golvet lagt.

– Besparingen av arbetskraft är, enligt företaget Bygganalys, värd ungefär 90 kronor per kvadratmeter gipsskiva. Eftersom traditionella gipsskivor kosta 20 kronor per kvadratmeter kan PL Wall kosta 110 kronor per kvadratmeter. Då ger den samma kostnad för byggherren men sparar tid, säger Ulf Tångring.

Marknaden för gipsskivor till inneväggar omsätter ungefär 200-300 miljoner kronor om året i Sverige. Ulf Tångring letar nu efter en gipsskiveproducent som är intresserad av att tillverka PL Wall på licens. Nappar inget av de bolag som är verksamma i Sverige söker han vidare utomlands.

Nästa steg är att utveckla cementbaserade fasadskivor med samma typ av lås. I framtiden kan det även vara möjligt att leverera skivorna klädda med tapet.”Bra i vissa sammanhang”

– Det ser intressant ut. Vi tror på den i vissa sammanhang, säger Bengt Hjort, universitetslektor i byggteknik vid Högskolan i Halmstad.

Han har diskuterat ett grundläggande informationsmaterial om klickväggen PL Wall med sina kollegor. Och de gillar det de ser. Systemet är särskilt intressant vid renovering och ombyggnad eftersom man snabbt får nya väggar med färdig yta. Det kan också vara något för hemmafixare, tror han.

Men han betonar att skivan kan ha begränsningar. Exempelvis vid genomföringar, som för eldosor. Om man borrar det här hålet lite fel riskerar man en större synlig skarv i klicklåset.

Det är också vanligt att takhöjden varierar. PL Wall levereras med beställd takhöjd. Men en centimeter större takhöjd i en del av rummet ger en lika stor springa som i så fall måste döljas med en golvlist. Och ibland ingår gipsskivor i den bärande konstruktionen. Hur fungerar PL Wall-skivan i de här sammanhangen?Läs mer

Företagets hemsida
Youtube

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.