torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny konjunkturrapport från Innovationsföretagen: Branschen är i vänteläge

Publicerad: 30 juni 2020, 07:15

Delar av branschen står vid sidan och tittar på. Sektorn befinner sig i ett vänteläge, rapporterar Innovationsföretagen. Foto: Mostphotos

Innovationsföretagens nya konjunkturrapport visar att att en majoritet av medlemsföretagen hittills fått en relativt begränsad påverkan av coronapandemin men att orderingången minskat mest för arkitektföretagen.

Ämnen i artikeln:

Innovationsföretagenbyggkonjunktur

AJ


Industrikonsulterna har klarat sig bättre och allra bäst har det gått för teknikkonsulterna under krisen.

Osäkert läge inför hösten

Teknikkonsulterna är enligt Innovationsföretagens slutsatser den grupp företag som klarat sig bäst så här långt.

– Framtidsutsikterna är dock väldigt osäkra. Nästan hälften av företagen tror att läget försämras under hösten med en minskad orderingång som följd. Endast en knapp tredjedel tror att orderingången förbättras. Läget är fortfarande väldigt allvarligt för många företag, framför allt de som jobbar mot industrin, säger Magnus Höij, förbundsdirektör på Innovationsföretagen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Här är de 300 största teknikkonsulterna i Sverige

Innovationsföretagens analyschef David Cramér efterlyser kraftiga investeringar i byggande och infrastruktur för att bromsa den negativa utvecklingen och stimulera ekonomin. 

Fler slutsatser

Rekryteringsbehoven har till stora delar lagts på is. ”En knapp tredjedel, mot normala 70–90 procent av företagen, behöver nyanställa. Samtidigt behöver en tredjedel av företagen justera ned sina personalstyrkor. Nettobehovet är alltså noll eller negativt. Men en missmatchning mellan utbud och efterfrågan gör att det fortfarande finns svårrekryterade

kompetenser”, skriver Innovationsföretagen.

 

Undersökningen har gjorts 124 arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag (som tillsammans sysselsätter 25 000 personer) under maj och juni.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev