Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny led-lampa omskapar ljuset

Publicerad: 7 juni 2011, 08:13

Nästa generations led-belysning tänder väggar, tak och fönster.


Du är tidigt på plats på kontoret en mörk vintermorgon. När du trycker på strömbrytaren tänds hela taket och delar av väggarna. Så här ser belysningen ut i en nära framtid, om man får tro företagen Osram och Philips.

– Det här är definitivt nästa generations ljuskälla, säger René Lindholm, affärsområdeschef på Osram.

Oled är en ny sorts lysdioder. Förkortningen står för organic light emitting diode. Ordet "organic" innebär att det är kolföreningar som sänder ut ljuset istället för oorganiska mineral som i vanliga lysdioder, även kallade led.

– Det är svårt för ljustekniker att göra bra ljuskällor med led eftersom de är så punktformiga, säger René Lindholm.

För att få en jämn spridning av led-ljus använder tillverkare av armaturer olika reflektorer och optiska linser. Den nya oled-tekniken gör det möjligt att få stora ytor att lysa med ett jämnt ljus som inte bländar. Ljuskällan är ett slags laminat uppbyggt av flera mycket tunna skikt av kolföreningar, vilket innebär att ljuskällan blir en skiva.

– Man kan göra ljuskällor stora som fönsterrutor. De kan även ersätta fönsterrutor och vara genomskinliga på dagen och tända på kvällen, säger René Lindholm.

Det är även möjligt att rama in ett glas som är spegel på dagen och lampa på kvällen. I dag läggs skikten av organiska ämnen på en glasskiva men försök görs med att laminera en flexibel plastskiva. Då blir det möjligt att exempelvis rulla en oled-lampa runt en befintlig pelare i ett hus och använda en del av husets bärande konstruktionen som ljuskälla.

Men tekniken är ännu under utveckling. Ljusmängden per watt och livslängden måste öka och priset sjunka innan oled-lampor tar en betydande andel av belysningsmarknaden. Både Osram och Philips gör ständigt framsteg som förbättrar och förenklar tekniken.

– Effektiviteten fördubblas vart annat eller vart tredje år, säger Dietmar Thomas, kommunikationschef på Philips Technologie GmbH i Tyskland.

Philips säljer sedan 2009 oled-produkter under namnet Lumiblade. Ljuskällorna går att köpa som runda eller rektangulära enheter. Tekniken har tidigare bara kunnat drivas med låg spänning och likström. Men företaget lanserade hösten 2010 en oled som utan klumpig extern utrustning kan kopplas till elnätets växelström på 230 volt.

Under samma period har Osram sålt en produkt kommersiellt, den åttkantiga OLED-plattan Orbeos. Ljuskällan har en yta på 50 kvadratcentimeter och kostar 4 000 kronor.

– Den har inte sålts i några stora upplagor utan hittills mest använts till ljuskonst, säger René Lindholm.

Produkten följer Osrams teknikutvecklings- och marknadsplan. Orbeos visar upp tekniken till år 2012. Produkten ger bara något mer än dubbelt så mycket ljus per watt, jämfört med en traditionell glödlampa. Ett vanligt lysrör är idag fyra gånger mer effektivt.

Men Osram lägger drygt 460 miljoner kronor på forskning och driften av en pilotanläggning för tillverkning av oled-produkter i Regensburg i Tyskland. Ett hundratal av företagets ingenjörer och tekniker jobbar med att utveckla tekniken.
Åren 2012-2016 hoppas Osram få ut flera miljoner serieproducerade produkter med högre ljusutbyte på marknaden. Sedan räknar Osram med att ha oled-produkter i butikerna till priser som konkurrerar med andra ljuskällor.

Även Philips fabrik ligger i Tyskland men i staden Aachen. Företaget säljer flera olika oled-enheter och har även öppnat ett kreativt center i staden med kontor, galleri och konferensavdelning. Företaget är något mer positiva än Osram till när bra oled-produkter når marknaden. Om ett par år är de nya ljuskällorna lika energieffektiva som dagens lysrör, enligt Dietmar Thomas.

När även livslängden ökat kommer det nya inomhusljuset att förändra belysningsbranschen i grunden.

Docent Nathaniel Robinson forskar om organisk elektronik, bland annat oled, på Linköpings universitet. Han tror att företagens tidsplaner är rimliga.

– Just nu är det här en teknik som vänder sig främst till den speciella nischen ljusdesigners. Men prestandan ökar hela tiden. Om fem år tror jag att verkningsgraden ökat och priset sjunkit så mycket att oled-belysning är tillgänglig för vanliga personer, säger han.

Nathaniel Robinson förklarar att de ljuskällor som just nu finns att köpa är oled-belysning som skapas med små organiska molekyler. Men sedan 1999 har det varit möjligt att skapa ljus med längre molekyler, det vill säga polymerer.
Den här typen av organisk led-belysning kan tillverkas med vanliga tryckpressar. När tillverkningstekniken utvecklats, och ljuskällornas livslängd ökat, kommer priset på oled-ljus att sjunka radikalt, bedömer han.

– Tekniken har många likheter med tunnfilmsolceller. Båda bygger på tunna lager av organiska molekyler och kan tillverkas med vanliga tryckpressar. Och båda behöver förbättra sin livslängd, säger Nathaniel Robinson.

Fakta: Effektivitet och livslängd viktiga
Ljusutbyte: En traditionell glödlampa ger 10 lumen ljus vid 1 watt tillförd elenergi. Ett vanligt lysrör ger 100 lumen/watt. Osrams första kommersiella oled-lampa, Orbeos, ger bara 23 lumen/watt men företaget har passerat 62 lumen/watt i laboratoriet. Philips senaste serietillverkade oled, Lumiblade Plus, har ett ljusutbyte på 45 lumen/watt. Målet för oled-tekniken är mer än 100 lumen/watt.

Livslängd: En vanlig lysrörslampa har en brinntid på 10 000 timmar. Ett lysrör håller i 15 000-25 000 timmar. Produkten Orbeos har en brinntid på 5 000 timmar. Philips Lumiblade Plus håller i 10 000 timmar. Målet för oled-tekniken är 25 000-50 000 timmar.

Läs mer:
EU:s forskningsprogram Oled 100
http://www.oled100.eu/homepage.asp

Osram
http://www.osram.com/osram_com/LED/OLED_Lighting/OLED_Lighting_Projects/index.html

Philips
www.lumiblade.com

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.