Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny modell för socialt arbete

Publicerad: 15 oktober 2015, 10:07

Enligt Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, passar Social Impact Bond särskilt bra för bygg- och fastighetssektorn.

Foto: Thron UIlberg

Fryshuset håller på att arbeta fram en svensk version av den brittiska modellen Social Impact Bond. Modellen ger byggare och fastighetsägare helt nya möjligheter att bidra till sociala satsningar i samband med om- och nybyggnadsprojekt.


Ämnen i artikeln:

Fryshusetsocial hållbarhetsocialt arbete

Social Impact Bond är en samarbetsmodell som syftar till att frigöra pengar för preventivt socialt arbete. Ett problem som den offentliga sektorn brottas med är nämligen att förbyggande åtgärder mot till exempel skadegörelse och utanförskap är mycket mer kostnadseffektiva än de åtgärder som krävs när problemen väl uppstått. Ändå har till exempel kommuner svårt att få loss medel till förebyggande åtgärder.

Enligt Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, passar Social Impact Bond särskilt bra för bygg- och fastighetssektorn. Modellen har redan prövats med framgång i ett 50-tal projekt i Storbritannien och USA.

– Nu startar vi ett första pilotprojekt för vår svenska version av Social Impact Bond. Pilotprojektet är visserligen inte kopplat till något byggföretag men vår modell är i högsta grad tillämpbar på bygg- och fastighetsbranschen, säger han.

Avtal med tre parter

I grunden är Social Impact Bond ett avtal mellan tre parter där en part brottas med en social utmaning, en annan part har verktygen för att lösa utmaningen och en tredje part har tillgång till kapital för att finansiera lösningen. Om allt går som planerat ska Fryshuset lansera sin svenska version av Social Impact Bond om tre år.

– Modellen i sig är inte särskilt svår att förstå. Men det finns delar i vår svenska lagstiftning som gör det här lite komplicerat. Vårt pilotprojekt ska hjälpa oss att identifiera och reda ut de juridiska frågetecknen, säger Johan Oljeqvist.

Han berättar att flera fastighetsbolag redan visat intresse för modellen.

– Många vill till exempel göra mer för att minska slitage på sina fastigheter. Men de hittar inte pengarna. Det här är en modell som löser det. Modellen kan också användas för att hjälpa till exempel en kommun att få loss pengar för att minska utanförskap i ett område, säger han.

”Otroligt rudimentär nivå”

Fryshuset arbetar redan med ett antal byggare och fastighetsbolag. Till exempel har de ett tvåårigt avtal med Skanska där de bland annat hjälper till med mångfaldsarbetet. De har också ett samarbete med Sisab, ett kommunalt fastighetsbolag som äger merparten av Stockholms skolor, där Sisab är med och finansierar Fryshusets satsning Lugna Gatan.

– Byggbranschens sociala satsningar är på en otroligt rudimentär nivå än så länge. Men de stora företagen har i alla fall börjat diskutera frågorna, det är första steget, säger Johan Oljeqvist.

Han ser förutsättningar för att branschens sociala satsningar ska få ett rejält uppsving de närmaste åren. Dels genom modeller som Social Impact Bond, men han tror också att finanssektorn kan bidra med pengar framöver.

– Det är bara en tidsfråga innan vi får sociala fonder på samma sätt som vi har gröna fonder i dag. Det är mycket god avkastning på pengar som investeras i preventiva sociala insatser.

Så funkar Social Impact Bond

Identifiera utmaningen. I vårt tankeexempel har vi en kommun som har problem med skadegörelse och otrygghet i en av stadsdelarna.
Kvantifiera kostnaden. Vad kostar skadegörelsen och otryggheten samhället på årsbasis? Gör en noggrann sammanställning av alla kostnader relaterade till problemet, allt från reparationskostnader till vårdkostnader i samband med att någon har blivit misshandlad i området, ska med. I vårt tankeexempel rör det sig om 20 miljoner kronor per år.
Ingå avtal. Kommunen, en byggare som ska renovera bostäder i stadsdelen och en social organisation, till exempel Fryshuset, ingår avtal. Fryshuset åtar sig att halvera problemen på fem år till en kostnad på 1 miljon kronor per år. Byggaren betalar Fryshuset de 5 miljoner kronor som krävs.
Utvärdera. Efter fem år kvantifierar kommunen kostnaderna på nytt. I vårt tankeexempel har Fryshuset uppnått sina mål och kommunens kostnader har halverats till 10 miljoner kronor. Kommunen betalar då tillbaka byggarens investering på 5 miljoner kronor.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.