Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny sprängteknik introduceras i Sverige

Publicerad: 1 september 2008, 10:02

Med en unik kemisk sammansättning, som ger en förbränningshastighet så låg som 20 meter per sekund och därmed ingen detonation, blir det möjligt att genomföra giftfria sprängningar i slutna rum.


På JMs arbetsplats i Silverdal i Sollentuna ett par mil från Stockholm pågår markförberedelserna för fullt. Grävmaskinerna gör sitt, stenar och block förpassas till annan plats, sprängmattor placeras ut. Då och då ljuder signalen att nu är det dags för en ny salva.

Mitt i raset och det pågående arbetet står Milana Thörnqvist, musiker med svenskt patent på en unik sprängmetod, tillsammans med samling bergkunninga män. De är här för att se henne och sprängare Pier Goliats, från Årsta Bygg&Berg, demonstrera en ny skonsam metod för sprängning som Milanas far Oleg Kirsánov har utvecklat hemma i Ryssland.

Metoden är tyst, snabb och ofarlig för människa och miljö, enligt de tester som gjorts. Den fungerar på olika typer av material och är särskilt bra om man behöver spränga i slutna rum som i tunnelbanan eller inne i byggnader eller i stadsmiljö, eftersom den inte ger upphov till vibrationer eller kast, berättar Milana Thörnqvist.

– Metoden används redan i liten skala i Ryssland, bland annat har den använts i tunnelbanan i Moskva. I och med att det är ofarligt så kan vi använda den i slutna miljöer.

Sprängtekniken är också mycket användbar om man vill ha stora hela block ur berget, eftersom sprickbildningen är minimal.

– Vi har använt den för att få loss föremål upp till 250 kubikmeter, berättar Milana Thörnqvist.

För att en klyvning ska lyckas och ett föremål ska kunna frigöras krävs att det finns minst tre fria ytor. Finns det bara två så skapar man den tredje med hjälp av borrhålen.

– Det är en annorlunda logik jämfört med traditionell sprängning, säger Milana Thörnqvist.

För att styra klyvningen kan både horisontella, vertikala och lutande hål borras beroende på vilket objekt som skall klyvas bort.

– Vi använder 32 millimetershål jämfört med de 41-51 millimeter som är vanligt i Sverige. Det går snabbare att borra snävare hål och är det som fungerat bäst när vi har testat, men det går även med andra borrhålsdiameter.

Milana Thörnqvist har haft patent på sin fars metod i Sverige sedan 2004, men först våren 2007 började hon marknadsföra metoden på allvar. Att få ut en ny produkt på marknaden är svårt.

–Det finns ett misstroende och en misstänksamhet mot en kvinna som försöker föra fram en sådan här sak, säger Milana Törnqvist.
Sedan hon fick kontakt med Pier Goliats på Årsta Bygg & Berg har hjulen börjat snurra.

– Han såg direkt på videoinspelningen att det fanns potential och ville se hur det fungerar i verkligheten, säger Milana Thörnqvist.
Milana bjöd in NCC och SkanExplo, som hon hade haft kontakt sedan tidigare, för en visning.

I Silverdal börjar det dra ihop sig för en testsprängning. Per Murén, Björn Borg och Jonny Ståhl från NCC, Sture Stråhle och Leif Lundbäck från Däldehög, Tord Pålsson och Lars-Göran Gustavsson från SkanExplo är några av dem som kommit för att se hur det fungerar.

Kan detta vara något för dem? De ställer frågor, om tekniken och kapaciteten. Kanske låter det för bra för att vara sant.

–Som gammal bergssprängare kan det vara svårt att acceptera sådana här nya grejer, men det kan vara bra, säger Björn Borg.

–Vi som håller på mycket inne i stan och inte vill ha kast och så vidare skulle kunna ha användning av detta. Till exempel när vi spränger rörgravar i staden, säger Jonny Ståhl.

Det är andra gången som Milana Törnqvist och Pier Goliats visar tekniken för publik i Sverige. Hon är nervös, eftersom hennes far som kan alla nyanser i sprängningen inte är här. Hon samtalar med Pier och har pappan på tråden från Ryssland.

– Det här är som en traditionell bergssprängning fast i slow motion. Det blir mindre kast och mindre sprickfraktioner i det berg som ska vara kvar. Förr användes ju cord i konturhål men det får inte användas idag. Det är för farligt, för tryckkänsligt, säger Pier Goliats.

Han har borrat två brösthål och lagt i den gasgenerator som sätter igång den kemiska reaktion som klyver berget på ett mjukt sätt när den antänds. Natriumklorat är en beståndsdel. Det är giftigt, men inte explosivt. Inga täckmattor behövs.

– Över 99 procent av de ämnen som blir kvar efter reaktionen är ofarliga. Det som är kvar är i så låg koncentration att det är ofarligt, säger Milana Törnqvist.

Antändningen görs vanligast med el, men det finns även andra sätt. När reaktionen startar bildas de gaser som spräcker föremålet.

– Det blir inte mindre sprickor ens, förutom själva spräckningslinjen. Förbränningshastigheten är så pass låg. Men det sker på en tiondedelssekund. Det låter nästan bara pshy. Det är unikt. Det behövs knappast täckmattor, berättar Milana Törnqvist.

Så poff. Ett mycket litet moln skvallrar om att det har hänt något med den sten som skulle klyvas. Per Murén och Jonny Ståhl är snabbt framme och inspekterar.

–Jag tror det är bra. Det fungerar verkligen, men jag tror det största användningsområdet är nog i innerstadsområden, säger Per Murén
Jonny Ståhl, är fortfarande lite skeptisk. Han skulle vilja se hur sprängmedlet fungerar i en lite större skala, tillexempel vid en rörgravssprängning.

–Bara ett par meter så man får se hur det fungerar i intervall.
Han ser problem med borrningen. En rörgrav har traditionellt bara två öppna sidor.

Lars Göran Gustavsson, från SkanExplo, ett bolag som säljer civila sprängmedel, är imponerad av det han sett.

– Dels kan vara bra för en liten entreprenör som gräver rörgravar inne i stan, dels skulle det vara väldigt intressant om man kan använda det i kontursprängningar under jord. Då skulle vi kunna få volym på det.
Från SkanExplos sida är man intresserad av att tillverka produkten, men vill invänta lite fler tester.

– Vi har kontakt och följer utvecklingen. Det är mycket intressant, säger Lars Göran Gustavsson.

Milana Thörnqvist pustar ut. Den första stora visningen är över. Och det gick bra. Kontakterna med NCC och SkanExplo är etablerade. Nu ska hon tillsammans med Pier Goliats prova produkten i lite olika miljöer och eventuellt göra vissa justeringar.

Går allt bra kanske Oleg Kirsánovs metod kommer att få genomslag i Sverige så småningom.


FAKTA:

Milana Thörnqvists patenterade metod har utvecklats av hennes far Oleg Kirsánov. Han är doktor i teknikvetenskap och har en lång rad uppfinningar bakom sig. 2007 publicerade Rysslands Vetenskapliga Akademi en artikel av O. N. Kirsanov som redovisade resultat av hans experiment med hans gasgeneratorer. Förbränningsprocessen sker i deflagrationsreaktion utan övergång till detonation.
Den här metoden har testats vid Ryska Federationens Forskningsinstitut för tillämpad Kemi i S:t Petersburg. Arbetstester gjordes bland annat i Karelen, S:t Petersburg och Moskva. Sprängtekniken fungerar upp till minus 29 grader Celsius.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.