Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny stålbibel ska ge effektivare byggprocesser

Publicerad: 20 januari 2009, 14:32

En ny teknisk handbok om stålbyggande ska driva på utvecklingen av BIM och ge effektivare byggprocesser. Boken presenteras i höst och vänder sig till alla som bygger i stål, från arkitekter till utförare.


– Syftet är att göra verklighet av visionen om fullskalig BIM. Boken ska leda till mer kostnadseffektivt stålbyggande. Vi vill stärka de svenska stålbyggarnas konkurrenskraft, säger Lars Svedje, vd för branschorganisationen Mekaniska verkstädernas riksförbund, MVR.

Boken ska innehålla allt som är värt att veta om stålbyggande, från matematiska formler till hur man gör jobbet. Oavsett om det är stålstommar, väggelement, takplåt eller ventilationssystem.

– Arbetsnamnet är ”stålbibeln” men det kommer den nog inte att heta, säger Lars Svedje.

Tre organisationer står bakom boken. Mekaniska verkstädernas riksförbund, MVR, Stålbyggnadsinstitutet, SBI, och Plåtslageriernas Riksförbund, PLR. Boken ska innehålla en lista på organisationernas medlemsföretag.

Tanken är att få igång en bättre kommunikation mellan parterna i byggprocessen kring konstruktioner i stål; från stora konstruktioner som hus och broar till små som skorstenar. Idag deloptimerar alla, enligt Lars Svedje.

Men om boken lär en arkitekt mer om stålbyggande går kommunikationen med konstruktören eller installationskonsulten smidigare, hoppas han. Publikationen ska lanseras på konferensen Stålbyggnadsdagen 23 oktober i Malmö.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.