Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ny teknik kan modernisera fastighetsbeståndet

Publicerad: 4 november 2011, 11:03

Framtidens elnät testas i en lägenhet i miljonprogramsområdet Vallby i Västerås.


I Västerås finns en lägenhet som är redo att möta en framtid med höga energipriser, smarta elnät och lokal elproduktion. Det kommunalägda bostadsbolaget Mimer har byggt om en sliten lägenhet i Vallby från 1960-talet.

Lägenheten har totalrenoverats, fått en ny planlösning, omfattande lösningar för fastighetsautomation och ska få en styrenhet som är så ny att den bara finns i demoversion.

– Vi valde en lägenhet i miljonprogrammet eftersom de har ett renoveringsbehov. Det är också i det befintliga beståndet som utmaningen och de stora miljövinsterna finns att hämta, säger Eva Favaro, marknadschef på Mimer.

Men hur mycket av den teknik som presenteras i framtidslägenheten Mimer kan ta med sig i kommande renoveringar är i dagsläget oklart.

– Vi måste ta ett steg i taget. Vårt mål är att skapa moderna och effektiva lägenheter som våra hyresgäster har råd med. Idag är tekniken ung och dyr men det kan se helt annorlunda ut om vi väntar tio år, säger Per Widerstedt, projektchef på Mimer.

Tekniken i framtidslägenheten består delvis av traditionell fastighetsautomation baserad på den öppna standarden KNX. Det nya är att KNX-systemet kan utbyta information med elnätet. Det görs med ABB:s styrenhet ESI, Energy Service Interfase, som ännu bara finns i demoversion.

– Men i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ska styrenheterna användas i stor skala. De första installerar vi redan 2012, säger Ralf Späth, affärsutvecklare för byggnader och fastigheter på ABB.

För att styrenheten ska fungera optimalt krävs timtaxa för el samt ett smart elnät som kan ge besked om tillgången på miljöriktig el. Då kan styrenheten förmedla informationen till fastigheternas automationssystem så att el i första hand används när den är billig och miljövänlig.

– När det är vindstilla och mulet producerar de alternativa energikällorna mindre energi. Då drar systemen ner golvvärmen, ger signal om att vänta med laddning av elbilen och så vidare. Men självklart kan konsumenten alltid välja att använda el ändå. Skillnaden är att det då är ett medvetet val att använda el som är dyrare och sämre ur miljösynpunkt, förklarar Ralf Späth.

I dag finns varken timtaxa för el eller smarta elnät i Sverige. Men båda spås bli verklighet inom en snar framtid. Flera propositioner och motioner om timtaxa har lämnats till riksdagen och smarta elnät planeras både i Norra Djurgårdsstaden och på Gotland.


Fakta: ESI optimerar elanvändningen

Färdig-knapp
Vitvarorna i framtidslägenheten har inte någon startknapp. Istället anger användaren när disken eller tvätten ska vara färdig. Styrenheten ESI ger en startsignal när elpriset är gynnsamt, men senast så att programmet är färdigt vid utsatt tid.

Energilagring i frysen
När elpriset är lågt skickar ESI en signal om att sänka temperaturen i frysen ner till -25 grader. När elen blir dyr igen kan ESI stänga av kylsystemet några timmar utan risk för att maten blir dålig.

Reservkraft från bilen
När elbilen parkeras hemma anger ägaren klockslaget då bilen ska vara fulladdad. ESI styr sedan laddningen så att den sker när elpriset är lågt. ESI kan även låta hushållet använda el från bilens batterier när elpriset är högt.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.