Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nytt badrum levereras i paketform

Publicerad: 27 februari 2014, 23:00

Bild 1/2  Badrummen kommer monteringsfärdiga i containrar till byggarbetsplatsen. Foto: NCC

Foto: NCC

Genomtänkt logistik och en ny roll för hantverkaren. Det är framgångsreceptet för NCC:s koncept Addera Badrumsrenovering. Lean-tänket föddes ur en vilja att jobba resurseffektivt. Nu nomineras konceptet till Årets Leanbyggare 2014.


Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

Stefan Henemo, chef för produkt- och processutveckling på Addera Badrumsrenovering berättar:

– Vi hade fokus på resurseffektivitet och på att kapa kostnader. Först nu i efterhand ser vi att det arbetssätt vi skapat kan beskrivas med begrepp från Lean-litteraturen.

Addera Badrumsrenovering bygger på teknik där ett nytt badrum byggs inuti det gamla. Metoden gör att rivningsarbetet minimeras samtidigt som det nya badrummet kan byggas på ett standardiserat vis. En luftspalt mellan det gamla och det nya badrummet kopplas till badrummets ordinarie ventilation och säkerställer en fukt­säker konstruktion.

Centralt för konceptet är den genomtänkta logistiken, allt material sorteras och paketeras efter både lägenhet och arbetsmoment. Tack vare det standardiserade arbetssättet kan mycket prefabriceras.

– Det är lite Ikea-tänk och mer montage än bygg. Till varje arbetsmoment finns ett paket märkt med moment och lägenhet. I paketet finns allt material hantverkaren behöver för att genomföra arbetet, säger Stefan Nordqvist, chef för logistik och inköp på Addera Badrumsrenovering.

Paketen kommer från Addera Badrumsrenoverings centrallager i Katrineholm. Några av paketen kommer färdiga från leverantörerna, andra innehåller material från flera olika leverantörer och plockas ihop av personalen i Katrineholm. Sedan sorteras paketen in i containrar baserat på när de ska användas, till exempel placeras paket till de senare momenten, som de nya ytskikten, innerst.

Till varje badrumsstam som ska renoveras kommer endast en leverans som består av en eller flera containrar beroende på hur många badrum som är anslutna till stammen. Efter tio dagar är stambytet klart och containrarna hämtas igen. Samtidigt levereras nya containrar till nästa stam på tur.

Arbetet på byggplatsen utförs av så kallade multihantverkare som gått en vidareutbildning hos Addera Badrumsrenovering i Katrineholm.

– Eftersom multihantverkaren kan genomföra alla moment själv slipper han vänta på att någon annan ska bli klar innan han kan sätta igång, förklarar Stefan Henemo.

Stefan Nordqvist menar att en av de största vinsterna med Addera Badrumsrenovering är att eventuella problem och brister blir tydliga och därför också går att lösa. Som exempel nämner han den övermängd av skivmaterial som behöver finnas på ett bygge i fall någon råkar kapa fel i en av skivorna.

– På vanliga byggen ligger de extra skivorna tillsammans med de ordinarie och ingen reflekterar över att de går åt. Det kan bero på allt från projekteringsfel till svinn från byggarbetsplatsen. Vårt extramaterial ligger separat och så fort hantverkaren plockar från det så måste han också rapportera tillbaka och berätta orsaken. Då har vi en chans att tänka om så att vi undviker den felkällan nästa gång, säger Stefan Nordqvist.

Badrum med leantänk

■ Addera Badrumsrenovering är ett rikstäckande produkterbjudande från NCC för stambyte och renovering av badrum.
■ Ett nytt badrum byggs inuti det gamla, ytan minskar med cirka 30-40 millimeter från varje vägg.
■ Stort fokus läggs vid att skapa värde för kunden genom minskad tidsåtgång, färre störningsmoment för de boende, kapade kostnader och ökad hållbarhet.
■ Ett stambyte tar normalt tio dagar vilket kan jämföras med ett traditionellt stambyte som tar fyra till åtta veckor. Dessutom minskar materialspillet.
■ Lean-tänket är tydligt med bland annat en välutvecklad logistikkedja och specialutbildade så kallade multihantverkare.
■ Produkterna och arbetsmetoden är P-märkt av SP.

Årets Leanbyggare i korthet

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Årets Leanbyggare 2014 är utmärkelsens fjärde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM och Ytterbygg.

Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2014.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.