Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nytt samarbete pressar produktionskostnader

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


Det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder ska bygga 137 hyresrätter i Stockholmsstadsdelen Liljeholmen med Skanska som huvudentreprenör.

Projektet handlades upp enligt Lagen om offentlig upphandling, men när väl upphandlingen var avgjord var det slut på hemlighetsmakeriet. Tanken är att beställaren och entreprenören med ömsesidig öppenhet och samarbete ska få ner byggkostnaden och effektivisera byggprocessen.

Något lågprisboende kommer det emellertid knappast att bli. Hyresnivån är inte fastställd ännu men den hamnar i närheten av hyrorna i Hammarby sjöstad, enligt Familjebostäders projektledare Dick Johansson. I kvarteret Innanhavet i Sickla tar Familjebostäder 9 260 kronor för en tvåa på 78 kvadratmeter och 10 238 kronor för en trea på 85 kvadrat.

- Vi har ju en budget och den är baserad på Sickla. Sedan finns det en del saker när det gäller utrustning och annat som vi diskuterat men vart det hamnar vet jag inte riktigt ännu.

Samarbetsavtalet innebär ett nytt sätt att arbeta, främst för Familjebostäder. Skanska har jobbat på liknande sätt på många kommersiella projekt men sällan på bostadsprojekt.

Projektet kommer att genomföras på löpande räkning med incitament. Projektet har ett riktpris på 174 miljoner kronor. Blir det billigare delar Familjebostäder och Skanska vinsten 70/30, detsamma med merkostnaden om det blir dyrare. Det finns dock ett takpris som Skanska garanterar sin kund.

Att både entreprenören och beställaren har ett gemensamt intresse av att hitta kostnadseffektiva lösningar påverkar arbetssättet, säger Skanskas affärschef Rolf Lundqvist.

- Vi ägnar väldigt lite tid åt att leta fel i handlingarna och åt att optimera våra resultat, men mer på att hela projektet ska komma ned i kostnad. Vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Exempelvis kanske Familjebostäder med sina kontakter kan hjälpa oss att hyra mark till ett lägre pris under byggfasen.

Vissa materialinköp kan komma att göras utomlands.

- Vi gör ju det ibland men vill gärna utöka importen. Vissa varor, som till exempel radiatorer och badrumsporslin, är betydligt billigare, men det gäller att hela tiden göra en bedömning att det håller kvalitetsmässigt. Man får ju inte stirra sig blind på produktionskostnaden utan även tänka på förvaltningskostnaden, och det är ju något som Familjebostäder hela tiden har i fokus.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.