Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Nytt verktyg förenklar hållbarhet

Publicerad: 7 juni 2017, 04:00

Nolehultsvägens nya förskola i Göteborg är en av de byggnader Göteborgs vill beräkna klimatpåverkan på med det nya miljöverktyget”. Beställare är Göteborgs Stad, Lokalförvaltningen. Doffice arkitekter står för arkitekturen.

Nu finns snart ett verktyg som kan hjälpa byggprojekt att sänka koldioxidutsläppen från ett bygge. I förra veckan började tolv aktörer testa beräkningsverktyget med vilket man kan minska klimatpåverkan i sitt byggprojekt.


– ”Byggbranschens miljöberäkningsverktyg” kommer göra det möjligt att göra en livscykelanalys för ett byggnadsverk, säger Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som tagit fram verktyget.

Vilken byggnad, konstruktion, vilka byggmaterial och produktionssätt som är bäst för att minska koldioxidutsläppen är en fråga som ibland är svår att besvara. Att jämföra data mellan och inom olika materialgrupper kan vara som att jämföra äpplen och päron, beroende på hur indatan tagits fram och vilken kvalitet den har.

– Vi har nu tagit fram representativa data (generiska data) för alla resurser som behövs för ett byggnadsverk. Dessa data baseras på samma metodik och gör att resultatet därmed blir jämförbart, säger Martin Erlandsson.

Den version som nu släpps innehåller generiska data för cirka 150 byggresurser som betong, sågade trävaror, gipsskivor och så vidare som säljs och används i den svenska byggprocessen och gör det möjligt att göra en livscykelanalys till Miljöbyggnad 3.0. Ett generiskt LCA-resultat ger en vettig indikation på ett medelvärdesresultat, men vill man använda resultatet för att säga vad som är bäst så måste man använda specifika data.

– Detta kommer därför också vara möjligt i vårt verktyg genom att man kan använda en miljövarudeklaration (EPD) som innehåller ett livscykelanalysresultat från en leverantör, säger Martin Erlandsson.

Byggföretag och kommuner ska nu hjälpa IVL att testa och förfina verktyget praktiskt. Verktyget ska kunna användas i offentlig upphandling, som stöd för konstruktionsförbättringar och materialval.

– Vi släpper en betaversion för att ”biologiskt” testa och förbättra modellen, säger Martin Erlandsson.

Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Nästa steg blir att ta fram en modell där man kan titta på specifika data – alltså Livscykelanalysdata som tillhandahålls av den materialleverantör som kommer leverera till det aktuella bygget.

– För att göra förbättringar av den egna konstruktionslösningen så är generiska data tillräckliga. Ska man jämföra sina data mellan olika ”konkurrenter för att säga vad som är bäst” så brukar vi säga att man bör ha specifika data för minst 50 procent av klimatpåverkan, samt även beakta de ”konkurrerande” konstruktionernas funktion och livslängd, säger Martin Erlandsson.

Användargruppen ska nu testa verktyget i verkliga byggprojekt.

– Det färdiga beräkningsverktyget släpps publikt i oktober, säger Martin Erlandsson.

Från och med i höst kommer också verktyget ha förfinats med en speciell betongmodul som särskilt beräknar betongens klimatpåverkan.

Går att minska betongens utsläpp

Betongproduktion släpper ut mycket koldioxid, men utsläppen går att minska kraftigt med alternativa metoder, som att använda mindre mängd cement, andra konstruktionslösningar och alternativa cement. De alternativa metoderna kan dock innebära utmaningar. Betong med cement som innehåller slagg eller flygaska kan till exempel ta längre tid på sig att härda.

– I dagens hetsiga byggklimat finns det pengar att spara på att korta ledtider och därför väljer byggbolagen ibland bort den alternativa betongen. Men om man kan visa hur mycket man kan spara på klimatet kan det bli lättare för beställarna att göra ett ”grönt sidoanbud”, och beställa en byggnad med lägre klimatpåverkan, säger Martin Erlandsson, som påpekar att även beställaren kan underlätta för att få en mer klimatanpassad betong.

IVL och samma partners jobbar därför med en fortsättning inom Smart Built Environment tillsammans med Cementa fram betongmodulen som ska hjälpa användarna att deklarera betongkonstruktioners klimatpåverkan.

Ronny Andersson, forsknings- och innovationschef på Cementa.

– Att vi har ett sånt här verktyg som ”Byggbranschens miljöberäkningsverktyg” är en väldigt positiv nyhet och något som alla har efterlyst. Nu börjar det hända något! Detta är ett jättebra beställarstöd för att få stöd i hur man ska ställa förbättringskrav redan i dag för att få mindre klimatpåverkan, säger Ronny Andersson som är forsknings- och innovationschef på Cementa, som har målet att vara koldioxidneutrala 2030.

Den kommande betongmodulfuktionen kommer göra verktyget ännu bättre, menar han.

– Det kommer göra verktyget ännu effektivare så man kan se på specifika byggprojektet, dess konstruktion, produktion och specifika leverantörer i en livscykel, säger Ronny Andersson.

Relaterade artiklar

”Vi ska använda det på olika sätt i byggprocessen”

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.