Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Peab testar den femte dimensionen

Publicerad: 28 januari 2009, 09:51

Peab prövar just nu femdimensionell produktion – 3D plus tid och pengar – i ett 130 Mkr-projekt och vill fortsätta med fler projekt. ”En produktionsmodell i fem dimensioner är inte framtiden. Det är nutid”, säger Erik Holmberg, platschef på Peabs nyproduktion av Ungdomens hus i Sollentuna.


Det började med att ett gäng från Peab, med bland andra platschefen Erik Holmberg, hamnade på ett seminarium där mjukvaruföretaget Vico Software presenterade sina 5D-produktionsmodeller. Det vill säga att man utifrån en tredimensionell produktionsmodell bygger på med verktyg för mängdning, kalylering (5D) och optimering av tidplaner (4D).
Peab tände till.

-Vi ville prova så snabbt som möjligt och tittade på olika projekt för att hitta ett lämpligt pilotobjekt, säger Erik Holmberg.
Man fastnade för Ungdomens hus i Sollentuna – ett projekt på 5 940 kvm och en investeringsbudget på 130 Mkr där Sollentuna kommun är byggherre. Bygget hade visserligen startat och projektörerna var redan på plats för att leverera sina handlingar i 2D-format.

-Men det här kändes som det mest realistiska. 5D-modullering kräver en viss volym för att de ska vara värt besväret. Och samtidigt vågade vi inte köra fullt ut. Nu valde vi Sollentuna-jobbet för en inkörning och som pilot för att lära oss hantera programmen. Det tar lite mer tid och kostar en del, men samtidigt spar vi pengar på varje kollision som vi hittar, säger Erik Holmberg.

Nu blev upplägget att projektörerna – White på arkitektsidan, TH Konsult på konstruktion och en rad olika installationsprojektörer – skickar sina 2D-modeller till Vico som i sin tur ritar upp allting i 3D. Nästa steg blir att koppla vidare med program för tidplan och kalkyl och byggbarhetsanalyser.

-Att göra byggbarhetsanalyser handlar inte bara om att undvika kollisioner. Man ser också snabbt om det saknas något. Överhuvudtaget är målet att minimera produktionsfelen, säger Patrik Mälarholm, vd på Vico Software.
Just nu rattar Vico verktygen för kalkyl (Vico Estimator) och tidplan (Vico Control) och sedan har man genomgångar med Peabs projektledning där man gemensamt går igenom analys och frågeställningar.

-Så småningom ska vi lära oss att själva hantera verktygen. Vico Control har ”flytande linjer”, flow line, som gör att man på några sekunder kan analysera och upptäcka produktionsstörningar och kollisioner som man aldrig skulle upptäcka i ett vanligt Gantt-schema. Det är väldigt effektivt, säger Erik Holmberg.

Vico hämtar sina tids- och kalkylsystem från Finland och det är också där de hittar den största marknaden än så länge. På den finska marknaden har Vico bland annat utbildat 500 NCC-anställda och ungefär 75 procent av Skanskas husprojekt i Finland genomförs med antingen Estimator eller Control.

När vi besöker Sollentuna-projektet strax före julhelgerna har Peab just fått slutleveranserna av 2D-projekteringen och Vico är i full gång med att bygga färdigt 3D-modellen för att sedan koppla ihop den med Estimator och Control och just den här dagen sitter medarbetare från Peab och Vico och kollar av kollisionsanalysen.
Under januari har fokus legat på kalkylen.

-I det här pilotprojektet handlar det mest om en läroprocess och kalkylutfallen används mest som jämförelse. Vi kan använda det för att jämföra gubbarnas ackord. Men vi har också startat ytterligare ett projekt för att testa hur Estimator fungerar i ett anbudsskede, säger Erik Holmberg.

Vad finns det för problem eller flaskhalsar för att driva projekt i 5D?

-Det är definitivt krångligt att hitta projektörer som fixar detta. Vi vill hitta projektörer så att vi får en komplett 3D-modell med bidrag från alla olika discipliner. Det går i och för sig ganska lätt att hitta arkitekter och installationskonsulter som jobbar i 3D, men då är det inte samma plattform och det är knepigt att sy ihop det till en gemensam modell. På konstruktionssidan söker vi med ljus och lykta, men det är svårt, säger Erik Holmberg.

Patrik Mälarholm:
-Det är förvånansvärt få som jobbar i 3D och då pratar jag om 3D som produktionsmodell, inte projekteringsmodell. Ofta landar konsulterna i någon slags ”2,5D” och då är det svårt att bygga vidare upp till den femte dimensionen. Tittar vi på Finland så har de kommit väsentligt längre i utvecklingen och många av programmen kommer ju därifrån. Vi hämtar våra tid- och kalkylsystem från Finland.

-Det är mycket möjligt att lågkonjunkturen gynnar utveckling, att företag vill passa på och vässa klorna. Jag pratar hellre om 5D än om BIM. Det blir tydligare vad det handlar om och många associerar nog BIM med arkitektur fortfarande. I 5D är det produktion och lean-tänkande som står i fokus. Här kan man i tidiga skeden testa design mot ekonomi och då börjar det hända saker, säger Patrik Mälarholm.FAKTA: VICOS 5D-PAKET
Vico Softwares 5D-verktyg bygger på tre paket Constructor (3D), Control (4D = tidplan) och Estimator (5D = kalkyl).
3D-modellen Constructor bygger på Archicad men har anpassats för byggproduktion. Varje byggdel får ett recept som ligger till grund för korrekt mängdning och kalkylering.
4D-verktyget Control är Vicos mest använda verktyg än så länge och här handlar det om tidplan. Både Skanskas och NCC:s finska döttrar använder Control. Med vyer som Flowline (Line of Balance) kan man snabbt analysera och upptäcka produktionsstörningar och kollisioner.
I kalkylkeringsverktyget (5D) Estimator kan man bland annat snabbt testa olika alternativa byggmetoder. När det görs ändringar i 3D-modellen uppdateras kalkylen

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.