Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Peab testar den femte dimensionen

Publicerad: 3 februari 2009, 15:38

Peab driver ett pilotprojekt i femdimensionell produktion – 3D med koppling till tid och pengar – i ett 130 Mkr-projekt. ”En produktionsmodell i fem dimensioner är inte framtiden, det är nutid”, säger Erik Holmberg, platschef på Peabs nyproduktion av Ungdomens hus i Sollentuna.


För drygt ett halvår sedan introducerade Vico Software sin 5D modell för Peab. Vid seminariet deltog bland andra platschefen Erik Holmberg, som nappade på idén. Vicos koncept bygger på en 5D-produktionsmodell, det vill säga att man utifrån en tredimensionell produktionsmodell kopplar verktyg för tidsplanering (4D) och mängdning, kalylering (5D).

-Vi ville prova i skarpt läge och tittade på olika projekt för att hitta ett lämpligt pilotobjekt, säger Erik Holmberg.

Man fastnade för Ungdomens hus i Sollentuna, ett projekt på 5 940 kvm och en investeringsbudget på ca 130 Mkr, där Sollentuna kommun är byggherre. Bygget hade visserligen startat och projektörerna var redan på plats för att leverera sina handlingar i 2D-format.

- Projektet kändes dock som det mest realistiska. Vi valde Sollentuna-jobbet för en inkörning och som pilot för att lära oss hantera programmen. Det tar lite mer tid och kostar en del initialt, men samtidigt spar vi pengar vid varje kollision eller felaktighet som vi hittar, säger Erik Holmberg.

Nu blev upplägget att projektörerna –skickar sina 2D-modeller till Vico som i sin tur ritar i 3D. I nästa steg etappindelas 3D-modellen och kopplas ihop med tidplan och kalkyl och byggbarhetsanalyser presenteras.

-Att göra byggbarhetsanalyser handlar inte bara om att undvika kollisioner. Man ser också snabbt om det saknas någon information som är viktig för produktionen. Överhuvudtaget är målet att optimera byggproduktionen, säger Patrik Mälarholm, vd på Vico Software.

Just nu rattar Vico verktygen för kalkyl (Vico Estimator,vilken kopplas till MAP-Kalkyl) och tidplan (Vico Control). Därefter har vi genomgång med Peabs projektledning där vi gemensamt går igenom analys och frågeställningar.

-Nästa steg är att vi själva lär oss hantera verktygen. Vico Control har ”flytande linjer”, Flowline, som gör att man på några sekunder kan analysera och upptäcka produktionsstörningar, luftoch kollisioner som är svåra att upptäcka i ett vanligt Gantt-schema. Detta är väldigt effektivt, säger Erik Holmberg.

Vico hämtar sina tids- och kalkylsystem från Finland och det är också där de hittar den största marknaden än så länge. På den finska marknaden har Vico bland annat kunder som Skanska, NCC och JM. Många av de Finska byggföretagen har helt gått över till Vico Control för planering av samtliga projekt.

När vi besöker Sollentuna-projektet strax före julhelgerna har Peab just fått slutleveranserna av 2D-projekteringen och Vico är i full gång med att bygga färdigt 3D-modellen för att sedan driva kalkylen och tidplanen. Just den här dagen sitter medarbetare från Peab och Vico och analyserar byggbarhetsanalysen som levererats från Vico.

Under januari har fokus legat på kalkylen som kopplas till MAP-Kalkyl.

-I det här pilotprojektet handlar det mest om en läroprocess och kalkylutfallen används mest som en jämförelse. Vi har dock använt informationen för avstämning av hantverkarnas ackord. säger Erik Holmberg.Vad finns det för problem eller flaskhalsar för att driva projekt i 5D?

-Det är definitivt en utmaning att finna en hel projekteringsgrupp som visar intresset för 3D för 5D. Det går förhållandevis lätt att hitta arkitekter och installationskonsulter som jobbar i 3D, men på konstruktionssidan söker vi med ljus och lykta, säger Erik Holmberg. Vi hoppas att ett plattformsoberoende skall öppna dörrarna för samtliga discipliner och skapa ännu bättre förutsättningar för en femdimensionell projektering i framtiden.Patrik Mälarholm:

-Det är fortfarande för få som skapar 3D-modeller som kan användas direkt i produktion. Vi ser en skillnad mellan projektering och produktion där det krävs kompetens överföring. Många vill börja leverera 3D-modeller för 5D, vilket är mycket lovande och idag när vår teknik är plattformsoberoende så öppnas många intressanta lösningar. För ofta ser jag konsulter som arbetar i någon slags ”2,5D” och då är det svårt att bygga vidare upp till den femte dimensionen. Tittar vi på Finland så har de kommit väsentligt längre i utvecklingen och många av programmen kommer ju därifrån. Vi hämtar våra tid- och kalkylsystem från Finland.

-Det är mycket möjligt att lågkonjunkturen gynnar utvecklingen, att företag vill passa på att vässa klorna. I Vico 5D är det produktion och Lean-tänkande som står i fokus. Här kan man i tidiga skeden testa design mot ekonomi och tid, då börjar det bli riktigt intressant för byggindustrin, säger Patrik Mälarholm.FAKTA: Vico Software’s 5D-Verktyg

Vico Softwares 5D-verktyg bygger på bl.a; Constructor (3D=produktionsmodell för Arkitekt, Konstruktör och Installatör), Control (4D = tidplanering) och Estimator (5D = kalkyl).

3D-modellen Constructor bygger på ArchiCAD men har anpassats för byggproduktion. Varje byggdel får ett recept som ligger till grund för korrekt mängdning och kalkylering. Även etappindelningen är unik, där man kan pröva olika alternativ och direkt se hur det påverkar kalkyl, tidplan, inköp och resurser.

4D-verktyget Control är Vicos mest använda verktyg än så länge och här handlar det om tidplan. Både Skanskas och NCC:s finska döttrar använder Control. Med vyer som Flowline (Line of Balance) kan man snabbt analysera och upptäcka produktionsstörningar, luft och kollisioner.

I kalkylverktyget (5D) Estimator kan man bland annat snabbt testa olika alternativa byggmetoder. När det görs ändringar i 3D-modellen uppdateras kalkylen och tidplanen automatiskt

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.