Teknik
Printade ståldetaljer är inte långt borta
Publicerad: 14 november 2017, 05:00
Mattias Unosson hade med exempel på ståldetaljer som idag kan 3D-printas.
Foto: Anders Siljevall
3D-printing är en teknik på frammarsch. I stålbyggnadsvärlden lär den dyra tekniken dock bara användas på detaljnivå ett bra tag på vägen.
Under Stålbyggnadsdagen berättade Mattias Unosson, vd för företaget Exmet, som utvecklar additiv tillverkning – i vardagsspråk 3D-printing – för metaller. I dag finns två olika tekniker för additiv tillverkning av metall – pulverbäddsmaskiner, som smälter en bädd med metallpulver, och pulverblåsning, där ”trådar” spinns av metallpulvret.
Enligt Mattias Unosson är det flygplan, verktygstillverkning, bilindustrin och den medicinska världen där metallprinting används främst i dag.
– Man måste hitta värdeökande aspekter i tillverkningen för att det ska vara lönt att använda den här tekniken. Det kostar enormt mycket att tillverka även små detaljer. Det som är hållbart idag är i centimeterskala, som fästelement, detaljer och knutpunkter. Kostnaderna kommer förstås att sjunka, både när det gäller metallpulver som maskinerna i sig, berättade Mattias Unosson.
Den stora fördelen med 3D-printing är dock att små, unika detaljer kan tillverkas med relativ enkelhet.
– Du kan göra hundra stycken små fästelement på en byggplatta, där alla ser olika ut.
Tekniken kommer att drivas fram av olje- och gasindustrin – och inte minst rymdtekniken.
– Det är där det kommer att skapas teknik för att bygga stora saker. Då kommer det inte handla om detaljer som görs av pulverbäddar, utan robotar som skriver i luften. Vi kommer att se robotar som svetsar sig över en kanal för att bygga en 3D-printad bro, berättade Mattias Unosson.
Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se