fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Problem med mobiltäta hus på väg mot lösning

Publicerad: 26 september 2014, 10:22

Dålig mobiltäckning i nya, energitäta hus är ett problem. Bland byggföretag och fastighetsägare växer oron för att missnöjda boende kan komma att kräva skadestånd i framtiden. Post och telestyrelsen och Statens Tekniska Forskningsinstitut (SP), tar nu initiativ till att hitta lösningar på problemet i dialog med byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

mobiltäckningPost och telestyrelsen

Den 11 september hölls ett första seminarium i syfte att hitta lösningar på problemen med inomhustäckning på SP intill Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Vi måste titta på tekniska lösningar som fungerar. Folk lämnar den fasta telefonin och går in för mobila lösningar som tyvärr fungerar dåligt i många nybyggda hus, säger Jeanette Wännström på Post och telestyrelsen, PTS.

Många aktörer är berörda: operatörer, leverantörer av tekniklösningar, fastighetsägare, byggare, mobilabonnenter och inte minst myndigheter, anser PTS.

Redan för två år sedan, när problemet först började bli mer frekvent, uppmärksammade Byggindustrin det här problemet. I oktober 2012 uppmanade teknikkonsultbolaget ÅF fastighetsägare att satsa på mobila röst- och datanät som är oberoende av operatörer inomhus och man menade att endast 20 procent av uthyrningsytorna har en tillfredsställande mobil täckning inomhus.

På mötet den 11 september kunde man skönja två huvudscenarier till lösning. Det ena är en passiv lösning med basstationer i källaren på huset. Skanskas och Nordeas nya huvudkontor har satsat på detta.

Det andra alternativet är ett aktivt system som kombinerar fiberdistribution in i huset och antennät. Det har lyckats väl i Swedbanks och Vattenfalls nya huvudkontor, enligt Mats Larsson, på teknik och installationsföretaget Mic Nordic. Bolaget har stor erfarenhet av att lyckas med mobil täckning i väg- och tågtunnlar. Man jobbar med ett system som hanterar flera tekniker – FM, Tetra, GSM, UMTS, LTE, GPS, Wlan.

Mats Larsson är starkt kritisk mot smartphones inbyggda antenner som han kallar värdelösa.

Men det tycker till exempel Peter Nou på Vinnova är grovt överdrivet.

– Med en Iphone sex kan man ordna en väl fungerande lösning inomhus i dessa täta hus. Han menar att tekniken redan används i amerikansk sjukhusmiljö för att övervaka svårt sjuka och där man inte vågar lita på andra mobila system.

Peter Nou föreslår att de fastighetsägare som inte har någon eller dålig mobil täckning helt enkelt köper den nya iPhone  sex och ger den till alla hushåll till mycket låga kostnader jämfört med framtida fönsterbyten.

I denna nya ständigt uppkopplade värld är huvudproblemet för Mic Nordic inte att klara av att få in signalerna utan att se till att alla signaler inte stör varandra. Företaget har nyligen installerat mobil täckning i Norra länken med alla system tillgängliga i tunnlarna, inklusive polisens radionät.

Ett kanske mindre lyckat större installationsprojekt var Friends Arena med hela 15 baststationer i huset. Mats Larsson kallar det ett operatörfiasko.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev