måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Rentalföretagen kallar till möte om nya ID06-korten: ”Satsa på biometri direkt”

Publicerad: 25 november 2021, 08:29

Att investera i ny utrustning för att hantera nya ID06-kort kan bli dyrt för byggbranschen. Rentalföretagen bjuder in till möte om att satsa direkt på biometri, berättar Leena Haabma Hintze, branschansvarig. Foto: Johanna Åfreds / Rentalföretagen

Från årsskiftet införs en ny kortstandard för ID06 som enligt bolaget ska vara säkrare och på sikt möjliggöra biometrisk avläsning. Men Rentalföretagen ser problem med att slänga ut nyinköpt utrustning och vill att branschen satsar direkt på biometrisk avläsning – utan att göra ett verkningslöst teknikskifte däremellan.

Ämnen i artikeln:

ID06

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Från årsskiftet kommer ID06 att börja använda en ny kortstandard, PIV, i stället för den nuvarande standarden Mifare. Ändringen, som kommunicerades för tre år sedan, görs för att göra korten svårare att kopiera och ska även möjliggöra att teknik för biometrisk inpassering kopplas på längre fram.

Den nya kortstandarden kommer dock att kräva ny utrustning för avläsning och detta är något som Rentalföretagen ställer sig kritiska till. Branschorganisationen, som samlar företag som hyr ut maskiner, men även annan tillfällig utrustning för byggarbetsplatser, kommer att behöva byta ut stora mänger avläsningsutrustning för att inte de som får nya kort utfärdade ska få problem att komma in på byggarbetsplatsen. 

LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Leena Haabma Hintze, branschansvarig på Rentalföretagen, berättar att teknikskiftet innebär en onödig investering för medlemmarna i Rentalföretagen och därmed en ökad hyreskostnad för byggföretagen.

– Den nya standarden gör det svårare att kopiera ett ID06-kort, men det förhindrar inte att man lånar någon annans kort eller på annat sätt olovligen tar sig in på byggarbetsplatsen. Byggbranschens stora problem är snarare säkerhetskulturen, säger hon.

Rentalföretagen vill att byggbranschen i stället satsar direkt på att införa biometrisk inpasseringen som standard i stället för ett kort.

– Tekniken finns redan på flera byggarbetsplatser i Sverige och används brett i bland annat Storbritannien. Den stora fördelen är att man säkrar personidentiteten och tar bort riskerna med ett kort som kan lånas ut till någon annan. Om ID06-korten fortsätter att använda samma standard som i dag kan byggindustrin under säkra former gå över till biometri i den takt man önskar, säger Leena Haabma Hintze.

Rentalföretagen har bjudit in till ett digitalt möte måndagen den 29 november med branschen för att diskutera frågan. Den som vill anmäla sig kan besöka swedishrental.se.

– Vi vill ha en öppen diskussion om hur vi ska hantera säkerheten på byggarbetsplatserna framöver, säger Leena Haabma Hintze.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev