Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Så kan ljuset göra oss piggare

Publicerad: 1 oktober 2018, 07:31

Fredrik Hagman, affärsutvecklingschef på belysningsföretaget Aura Light.

Framtiden ser ljus ut för teknikutvecklingen inom självstyrande belysning. Det senaste steget i utvecklingen handlar om att styra ljustemperaturen för att göra oss piggare eller lugnare.


Fredrik Hagman är affärsutvecklingschef på belysningsföretaget Aura Light, med rötterna i klassiska Luma som tidigt arbetade med att förlänga livslängden på sina glödlampor. Han berättar att longlifebegreppet fortfarande är centralt för många av företagets kunder.
– Det är viktigt för många av våra kunder som värdesätter att inte behöva byta armaturer ofta. Det finns också en hållbarhetsaspekt i det, säger han.

Mycket sker kring belysningsstyrning

I belysningsvärlden sker just nu en hel del vad gäller belysningsstyrning. Dagens innovationer har kommit långt från den tidigare tekniken där man har behövt gestikulera vilt för att tända en lampa med rörelsesensor. Systemen är nu betydligt mer avancerade.
– En spännande funktion är möjligheten att ändra färgtemperatur. Ett kallare ljus påverkar oss så vi blir mer skärpta, medan varmare ljustemperaturer lugnar oss, säger Fredrik Hagman.
Temperaturen skiftar genom att ändra kelvingraden för att matcha tiden på dygnet. Det görs till exempel experiment på ålderdomshem där man använder färgtemperaturen för att ändra stimulansen för de boende.
– Vi har även gjort installationer hos räddningscentraler där ljustemperaturen blir kallare ju längre in på småtimmarna man kommer, för att personalen ska hålla sig skärpta. I takt med att det görs mer forskning på hur ljustemperatur påverkar oss så kommer detta att bli allt vanligare, säger Fredrik Hagman.

Påverkar inte energiförbrukningen

Att ändra ljustemperaturen påverkar inte energiförbrukningen åt något håll. Däremot finns andra ljusstyrningslösningar för just detta.
– Dagens system är så pass effektiva att om du dimmar ner ljusstyrkan 10 procent minskar även förbrukningen med motsvarande. Det intressanta är att om du dimmar ner 10 procent förlänger du livslängden på ljuskällan med cirka 20 procent, säger Fredrik Hagman.
En knäckfråga har tidigare varit installationen av smart belysning. Det gäller att hela ledet, från beställare, via installatör, till de som ska sköta driften har koll på tekniken. Detta har dock blivit betydligt enklare.
– Som systemen ser ut nu kan vi leverera enormt avancerade system som bara sätts in med en vanlig stickpropp. Det är en enormt positiv utveckling, säger Fredrik Hagman.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.