Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Scania lanserar etanoldriven lastbil

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Scania kommer att sätta in sin nya etanolmotor i tunga lastbilar. Motorn passar utmärkt till bygg- och anläggningsbranschen, enligt Fredrik Morsing, chef för alternativa drivmedel på Scanias Buses & Coaches.


Scania kommer att sätta in sin nya etanolmotor inte bara i bussar utan även i tunga lastbilar. Motorn ska testas i sopbilar och distributionsbilar i början av 2008.

- Det blir en testomgång först på företag i Stockholm och holländska Zwolle, två bilar i båda städer. Men om något år kommer vi att kunna leverera större volymer, säger Fredrik Morsing, chef för alternativa drivmedel på Scanias Buses & Coaches.

Utbudet av lastbilar och andra tyngre fordon som drivs med förnybara drivmedel är idag mycket begränsat. Med Scanias nya motor ökar att möjligheterna för de åkerier som vill klimatanpassa sin verksamhet.

- Motorn passar utmärkt till bygg- och anläggningsbranschen. Till exempel eftersom branschen inte är så beroende av bilar med lång räckvidd. Etanolen har ju lägre energiinnehåll per liter jämfört med diesel, säger Fredrik Morsing.

Motorn heter formellt DC9 E02 och är Scanias tredje generation etanolmotorer. De första exemplaren levererades i början av november i de etanolbussarna som bolaget Busslink har beställt på uppdrag av SL, Storstockholms Lokaltrafik.

- Vi räknar med att leverera totalt 300 bussar under 2008. Det kan jämföras med att vi byggt totalt 600 etanolbussar under drygt 15 år. Intresset är mycket större idag, säger Fredrik Morsing.

Motorn ska i framtiden även säljas som separatmotor, det vill säga kunna sättas in i en rad olika fordon och maskiner. Båtar är en möjlighet.

Enligt Fredrik Morsing finns det även ett mycket stort intresse bland sockerrörsodlare i Brasilien, som vill sätta in motorn i sina skördemaskiner. Odlarna levererar råvara till landets etanolindustri.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.