Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Sjön värmer hus i Karlskrona

Publicerad: 18 november 2010, 15:01

3 500 meter slang på Östersjöns botten ska värma Karlskronahems hyresgäster. – Med vårt läge invid vatten föll valet på sjövärme. Vi ville prova något nytt, säger Karlskronahems teknikchef Ulf Klint.


Ulf Klint heter den före detta ubåtskaptenen som fortsätter att fokusera på havets botten. För tio år sedan slutade han inom flottan, sedan fem år tillbaka är han teknikchef på Karlskronahem, där han bland annat ansvarar för företagets energieffektivisering. Nu hoppas han att sjövärme ska bli ett av framtidens sätt att ge värme och varmvatten till kommunens hyresgäster.

– Vi provar i ett projekt till att börja med. Läget på detta ställe är perfekt alldeles vid utloppet från Lyckebyån där vattnet strömmar hela tiden vilket ger en något varmare vattentemperatur, berättar Ulf Klint.

För tillfället är dykare i färd med att lägga ned 3 500 meter PEN10-slang fylld med etanollösning. Den läggs på tre meters djup som grundast vilket betyder att vattnet ständigt håller minst en eller två plusgrader. Ringöhemmet, ett boende inom kommunens handikappförvaltning, ligger cirka 30 meter från vattnet och ska snart anslutas till sjövärmesystemet. Grundkalkylen för anläggningen ligger på 2,1 miljoner kronor för installationerna. Till fastigheten hör 35 stycken mindre lägenheter, tvättstuga, ett kök och gemensamhetslokaler om 2000 kvadratmeter.

– De gamla luft- och värmepumparna hade gjort sitt. Vi ville dessutom bli av med behovet av oljeeldning som tog vid när pumparna inte hade tillräcklig kapacitet, förklarar Ulf Klint.

Enligt ägardirektiven ska fossila bränslen byggas bort och mer klimatneutrala uppvärmningssystem väljas i alla nya projekt. Alternativet på just denna plats, som ligger fem kilometer utanför centrum, hade i annat fall varit bergvärme.

– Vi har haft funderingar på sjövärme på andra platser men det har fallit på att avståndet till vattnet varit flera hundra meter. Det underlättade också att Karlskronahem äger havsbotten här, tillstånd behövdes bara från kommunens miljöavdelning.

Anläggningen är dimensionerad till 100 kilowatt uppdelat på två värmepumpar om 40 respektive 60 kilowatt var. Behövs endast 30 kilowatt går bara den mindre pumpen, behövs mer startar den större. Skulle något inträffa som gör att sjövärmesystemet slås ut finns en elpanna i reserv.

– Den enda skada på systemet som jag skulle kunna se framför mig är någon typ av fysisk åverkan. Men vi har valt rejäla slangar som ligger med sänken på botten. Det finns ingen risk att de förstörs av fiskedrag eller åror. Ankring är redan förbjuden här sedan tidigare, berättar Ulf Klint.

För att trygga sjövärmesystemet finns åtta förgreningar av slingorna som ligger med en meters mellanrum ute i vattnet. Skulle en förgrening skadas stänger magnetventiler av ledningen. Samtidigt fortsätter etanollösningen att cirkulera i de sju andra förgreningarna. Värmepumpstekniken har i en mer avancerad form även möjligheter att producera kyla istället värme under den varma årstiden.

– Det är något som vi inte har satsat på i det här fallet. Detta är en ren värmeanläggning, säger Ulf Klint.

Sedan 2007 har Karlskronahem sänkt sin energiförbrukning med tre procent. Målet är att sänka åtgången med 20 procent mellan år 2007 och 2016. Det ska ske bland annat med hjälp av sol- , berg- och sjövärme, bättre styr- och reglerteknik och att installationer förbereds för individuell mätning vid alla renoveringar och stambyten.

– Utanför centralortens fjärrvärmenät har valet oftast fallit på bergvärme. I skärgårdsmiljön har vi nyligen satsat på luft- och vattenvärmepump med värmeåtervinning av frånluftsventilationen. Vi räknar med att havet värmer ute på öarna så att luftvärmepumparna bara står stilla på grund av kyla max tio dagar om året. Då finns en elpanna att ta till. Målet är att alltid försöka hitta lösningar för den unika platsen, säger han.

Ulf Klint tilldelades nyligen ett pris som årets energiutmanare av allmännyttans egen organisation Sabo.

– Jag brinner mycket för energi och har insett att ju mer man gräver i den frågan desto mer möjligheter till energibesparing finns det. Ett hus kan se bra ut på ytan men det finns alltid brister när man väl börjar granska det, även i helt nya fastigheter, säger han.

Ulf Klint är maskintekniker i botten med fyraårig teknisk linje från gymnasiet och sedan påbyggnadsutbildning inom el och styrteknik. Under tiden inom försvaret var han maskinbefäl ombord för att senare ansvara för underhåll och reparation av ubåtar. Därefter följde fem år som verksamhetschef inom Arla Foodskoncernen innan han började som teknisk chef hos Karlskronahem.

– Jag har en brokig bakgrund men det finns en del gemensamma nämnare från alla mina jobb. På ubåtarna jobbade jag med värmeväxlare till dieselmotorer, inom Arla användes värmeväxlare för pastöriseringen. Det är samma teknik som i fjärrvärmeanläggningarna som vi installerar hos Karlskronahem idag, sammanfattar han.

Mottot "allting går" som Ulf Klint gjort till sitt säger han hänger med från tiden inom flottan.

– När man sitter i en ubåt på sjöbotten går det inte att säga att något inte går. Då gäller det att hitta en lösning på problemet och det sättet att tänka har jag tagit med mig. Jag är inte byggare i grunden utan jag ser saker och ting med mina maskin- och eltekniska ögon. På så vis kompletterar vi som jobbar ihop varandra.

Fakta sjövärme
Sjövärme tar till vara den solvärme som finns lagrad på sjöbotten och fungerar enligt samma princip som bergvärme, markvärme och frånluftsvärme. Skillnaden är att slangarna finns på havsbotten. En flera hundra meter lång slang försedd med tyngder sänks ner på botten av sjön. I denna flyter en frostskyddad vätska som pumpas upp till en värmepump.

I värmepumpen finns ett köldmedium som har låg kokpunkt. Ångan som bildas av kokningen leds in i kompressorn där ett tryck byggs upp. När temperaturen i kompressorn nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via vattnet i elementen. För att sjövärme ska fungera krävs det att huset ligger nära en sjö där och att tillstånd att lägga ner sjövärmeslangar beviljats.

Byggnaden måste vara utrustad med ett vattenburet radiatorsystem. För varje kilowattimme el som pumpen använder får man ut cirka 3 kilowattimmar. Sjövärmepumpen kräver cirka 1/3 el för att fungera. Kostnaden för sjövärmepumpen är i princip densamma som för andra värmepumpar. Installationen av slangarna är dock betydligt billigare än till exempel brunnsborrning. Man brukar räkna med att nedläggning av slangar kostar mellan 20 000-35 000 kronor, värmepumpen cirka 100 000 kronor och elektriciteten cirka 10 000 kr om året för en normalstor villa.

Källa: energifakta.nu

Fakta Skåneinitiativet
Skåneinitiativet och är ett slags Kyoto-protokoll för de kommunala bostadsbolagen i Sverige. De bostadsföretag som ansluter sig till initiativet åtar sig att rapportera in sin energiförbrukning en gång per år. Målet är att de 101 kommunala bostadsbolag som deltar ska minska sin energianvändning med 20 procent mellan 2007 och 2016.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.