Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Skaksäkert med isolering på fabrik

Publicerad: 2 maj 2019, 04:00

Kenneth Ingemarsson, teknisk chef för Knauf Insulation i Norden.

Att blåsa in lösull i prefabelement direkt på fabrik kommer med flera fördelar. Men farhågor om att isoleringen ska sätta sig under transport till bygget har funnits. Genom ett skaktest har Knauf visat att deras isolering håller formen.


Knauf Insulations är ett av de snabbast växande isoleringsföretagen i världen och tillverkar isolering i form av härdade produkter (skivor och rullar) samt så kallad white wool (lösull). Produktkategorin som växer snabbast är lösull, berättar Kenneth Ingemarsson, teknisk chef för Knauf Insulation i Norden.

– Personen som isolerar slipper skära till skivor i passande dimensioner. Det är både arbetsmiljömässigt bättre och ger inget spill, logistiska vinster med minskat CO2 footprints, och inte minst kostnadsbesparingar säger Kenneth Ingemarsson.

Efterfrågan på att en underentreprenör kommer ut till bygget och blåser isolering har ökat bland byggentreprenörer, som inte vill låta sin egen personal lägga tid på isoleringen. En annan lösning är att isolera prefabelement, som utfackningsväggar, direkt i fabrik. Intresset för detta har varit stort, men farhågorna om att lösullen ska sätta sig under transporten från fabrik till byggarbetsplats har varit många.

– Knauf har jobbat i flera år med att hitta en lösning för att få en garanti på att densiteten är tillräckligt hög för att isoleringen inte ska sätta sig, säger Kenneth Ingemarsson.

Nu har garantin kommit i och med en tredjepartskontroll av testinstitutet Rise. Genom rigorösa skak- och transporttester har Knauf nu ett bevis på att väggelement fyllda med deras lösull klarar transport utan sättningar.

– Det är en gigantisk skakning i ett brett frekvensomfång, vad som helst skulle skaka sönder under testet. Vi blåste, skakade, tömde, blåste nytt, skakade och tömde tills vi hittade rätt densitetnivå. Då testade vi även att transportera elementen på trailer på olika vägar. Vi mätte igen – och det visade sig att det inte hade blivit någon sättning under transporten heller, säger Kenneth Ingemarsson.

Knauf har vid flera tillfällen gjort sättningstester i mindre samt fullskaliga och därmed hittat rätt densitetsnivå för att inte drabbas av sättningar öppnas marknaden för att blåsa lösull på fabrik, något som skapar stora möjligheter för isoleringsföretaget.

– Vi har över hundra hustillverkare i Sverige som skulle kunna isolera direkt i fabrik, säger Kenneth Ingemarsson.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.