Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Skanska återvinner stenull

Publicerad: 8 april 2019, 06:29

Emma Kölborg (till vänster), produktionsingenjör på Skanska, berättar att satsningen på återvunnen stenull har fungerat bra.

Foto: Elin Bennewitz

Skanska är en av de första aktörerna ut att återvinna stenull genom en ny satsning.


Byggprojektet där Skanska återvinner stenull är Solna United, ett uppmärksammat kontorshus som satsar mot att uppnå LEED Platinum. Det innebär de högsta kraven i det internationella certifieringssystemet LEED. Materialval samt energieffektiva lösningar för ventilation och kyla är exempel på viktiga faktorer för att uppnå LEED Platinum.

Läs mer om Solna United här: Lyckad klimatbantning på Solna United

Projektet har som mål att max två procent av allt avfall får gå till deponi. En tjänst från stenullstillverkaren Rockwool gav hjälp på traven, enligt ett pressmeddelande.

– När vi upptäckte att Rockwool erbjuder en återvinningstjänst skapade den nya möjligheter att nå kravet, kommenterar Bertil Rosquist, senior grön affärsutvecklare på Skanska.

Stenullsisoleringen samlas upp, sorteras och kontrolleras innan den går tillbaka till fabrik för att bli till nya produkter.

– Det har fungerat väldigt smidigt. En av de stora fördelarna är att stenullen kan vara i princip i vilket skick som helst när den samlas in, säger produktionsingenjör Emma Kölborg på Skanska, som menar att det sparar viktig tid i detta stora byggprojekt.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.