fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Skanska och Soltech tar fram morgondagens teknik: ”Det är viktigt att inte låsa in sig i gamla sanningar”

Publicerad: 23 augusti 2021, 11:31

Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy, och Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska Kommersiell Utveckling, samarbetar för att hitta morgondagens lösningar för byggnadsintegrerad solenergiteknik. Foto: Soltech och Skanska

Soltech Energy och Skanska vill skynda på utvecklingen inom byggnadsintegrerad solenergiteknik. Nu inleder bolagen ett innovationssamarbete för att hitta framtidens lösningar.

Ämnen i artikeln:

SkanskaBuilding Sustainabilityhållbart byggandesolcellersolpaneler

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Hur ser framtidens solenergilösningar ut, och vilka krav ställer det på fastigheterna som byggs? För att hitta synergier och dela med sig av sina erfarenheter har solenergikoncernen Soltech Energy och Skanska Kommersiell Utveckling Norden ingått en samverkansförklaring kring innovationer för morgondagens byggnadsintegrerade solenergilösningar. 

Så sent som i våras inleddes diskussionerna mellan Skanska och Soltech och före sommaren var ett avtal tecknat. Det började med en tidig diskussion kring solceller i fasaden på ett av Skanskas projekt, där både Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska Kommersiell Utveckling och Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy, deltog. Därefter insåg de båda att bolagens kärnkompetenser kompletterade varandra, varpå diskussioner om en långsiktig samverkan tog vid.

LÄS MER: Solceller – det nya byggnadsmaterialet: ”Investeringen återbetalas successivt”

– Skanska ska vara drivande i att förändra samhället till det bättre och har som mål att vara helt klimatneutrala genom hela värdekedjan till 2045. För att nå hela vägen räcker inte dagens tillgängliga lösningar, vi behöver utveckla ny teknik och vi tror en nyckel är att hitta partners som vi kan samarbeta med, säger Henrik Ahnström.

Anna Svensson, innovationschef på Soltech, berättar att det unika med samarbetet skapar optimala förutsättningar för att skapa framtidens integrerade solenergilösningar. 

– Det här partnerskapet stärker våra gemensamma möjligheter att både utveckla och tillämpa nya solenergilösningar, något som vi på Soltech värderar högt. Jag är övertygad om att våra olika spetskompetenser är receptet för att skapa ännu smartare solbyggnader, säger Anna Svensson. 

LÄS MER: Hans Wallström, hållbarhetschef på Skanska Commercial Development Nordic, i stor intervju

Samverkansprojektet omfattar kommersiella fastigheter – ett område där det i framtiden kommer att ställas större krav på flexibilitet och skalbarhet för att möta verksamheters behov av att utvecklas och förändras. 

– Det är i grunden enkla byggnader men som fylls med allt mer komplex teknik. Våra byggnaders system behöver kommunicera bättre med varandra och dessutom kommunicera med angränsade byggnader och staden för att hitta synergier kring energi, säger Henrik Ahnström. 

LÄS MER: Taxonomin kan sänka smutsiga byggföretag 

Dessutom är det ökade fokuset på gröna investeringar särskilt relevant för kommersiella fastigheter.

– Kommersiella fastigheter värderas till allt högre värden och i framtiden kommer sannolikt EU:s gröna taxonomi gör hållbarhetsfrågan än viktigare då den kommer påverka värderingen för investerare och fastighetsägare. Dessutom vill så klart hyresgästerna sitta grönt, säger Henrik Ahnström.

Soltech och Skanska har i dag inte definierat ett konkret mål kring en specifik lösning.

 – Det är viktigt att inte låsa in sig i gamla sanningar och tankemönster, i stället handlar det om tillsammans forma de bästa lösningarna för framtiden och göra saker på ett nytt sätt. I veckan hålls en första workshop, som samlar expertisen från Soltech och Skanska, säger Anna Svensson.

Förutsättningarna för att snabbt komma i gång och testa ny teknik är bra.

– Vi har planerat för ett flertal kommersiella fastighetsprojekt och det finns goda möjligheter att få in ny teknik i projekt som ska byggstartas under de närmaste åren, säger Henrik Ahnström.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev