Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Skråskruvning ger sänkta kostnader

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

En skråskruvad, dubbelgängad skruv ger en virkesbesparing på 20 procent när takskivor av massivträ förankras i trätakstolar. Skråskruvningen är mycket effektiv och ger en samverkan mellan materialen som är fullt jämförbar med ett limmat förband.


Mathias Engvall och Erik Thorselius har som examensarbete gått igenom alla på marknaden förekommande förband som används för sammanfogning av takskivor av massivträ med limträbalkar. Syftet var att finna ett förband som är tillräckligt styvt för att uppnå en samverkanskonstruktion och är lämplig att utföras på byggarbetsplatsen.

De fann mängder av förband men inget som var fältmässigt lämpligt. Limförband, som kan utföras på bygget, har stor potential men det kräver en utarbetad metod. Limning blir därför omständlig på en byggarbetsplats eftersom det är många faktorer man måste ta hänsyn till som luftfuktighet, träytans beskaffenhet, lufttemperatur och kvalitetskontroll

De siktade därför in sig på ett mekaniskt förband och fann att en s k WT-T-skruv utvecklad av SFS Intec var lämplig. Skruven är dubbelgängad med en ogängad mittdel. När skruven skråskruvas genom massivträskivan och limträbalken dras båda materialen ihop och man får en mycket bra samverkan, som är fullt jämförbar med en limmad konstruktion.

Friktionen mellan träytorna ökar och en spänning uppstår i skruven. Kapaciteten ökar rejält jämfört med vinkelrät skruvning, från 5-6 kN till 13-14 kN. Dessutom ökar förskjutningsmodulen tio gånger, dvs hur stor förskjutning som uppstår i förbandet i förhållande till belastning..

Erik Thorselius och Mathias Engvall gjorde teoretiska beräkningar. De lyckades bevisa att skråskruvning ger så stor samverkan att en bärande limträbalk kan göras slankare men med bibehållen lastkapacitet, vilket ger både material- och kostnadsbesparingar. Dimensioneringsmodellen grundar sig på BKR, Eurocoder och tidigare gjorda forskningsresultat

I dag dimensioneras en balk för belastningen från ovanliggande bjälklag.

-Vi visar att man kan tillgodogöra sig en del av bjälklaget i själva balken tack vare samverkanseffekterna. Det innebär exempelvis att om en limträbalk är uppbyggd av 21 lameller kan antalet lameller minskas med fyra tack vare skråskruvningen, säger Erik Thorselius och Mathias Engvall.

Deras examensarbete heter"Samverkan mellan limträbalk och skiva av massivträ med förband utfört på byggplatsen", Uppsala Universitet, Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik. Examensarbetet fick hederspris i Byggindustrins tävling ByggOpus 20:05.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.