Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Smakfull cylinder prisad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


Av Marianne Silén
En vattenreningsanläggning på Borgås industriområde i form av en rund cylinder i stål, med ett blått band av glasbetong har fått Kungsbacka kommuns arkitektpris 2003. Anläggningen ägs av Beiersdorf.
Arkitekt Johanna Karlsson har tillsammans med arkitekt Per Pilerot från Projektplanering arkitekter AB, utformat anläggningen. Cylindern har kostat ca 8 Mkr att uppföra. Byggentreprenör har Anjo Bygg AB varit.
Anläggningen innehåller tankar och teknisk utrustning för rening av processvatten. Under den runda horisontella stålkonstruktionen finns en betongkällare som innehåller flera olika tankar för vatten.
Processvattnet leds från Beiersdorf till anläggningen där det  genomgår en biologisk rening innan det nattetid transporteras vidare till kommunens reningsverk.
- Det har varit intressant att få göra något utöver det vanliga av en annars kanske ganska tråkig byggnad. Byggnaden syns ju också väl, den ligger i områdets entré och drar därmed blickarna till sig, säger Johanna Karlsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.