Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Smidigt och sunt med träull

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Av Margareta Redlund

Den första grupphusbebyggelsen med helväggselement av träull håller på att uppföras i Flen. Byggherren, allmännyttiga Flens Bostads AB, vill ha hus som är sunda både för miljön och de boende och valde därför träull, ett material som annars används för värmeisolering och ljuddämpning.

De 16 marklägenheterna får 40 centimeter tjocka, våningshöga fasader och tak av träull som ger ett lågt u-värde på 0,19 och samma värmelagringskapacitet som Lecaväggar. Både utsidan och insidan putsas. De lägenhetsskiljande väggarna är dock av betong för att kraven på brand och ljud skulle kunna uppfyllas.

-Konstruktionen med träullsfasader är mycket enkel och väldigt lite kan gå fel. Vi får sunda hus med få byggmaterial, säger projektledare Jan Pardeby, Consila.

Ett hus kan monteras på en dag och det räcker att använda en 30-tonskran eller bilkran. Träullen är lätt att bearbeta så om till exempel en fönsteröppning hamnat fel eller blivit för liten är det bara att ta fram sågen. I elementen finns u-formade ursparingar som fylls med betong och bildar ett stabilt, bärande pelar-balksystem.

Även upplåtelseformen är intressant. Det är en så kallad kooperativ boendeform som är ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt.

-Vi funderade på såväl bostadsrätter som hyresrätter. Men det blev en hybrid, en sorts bostadsrätt utan ägande, berättar vd Arne Fältin, Flens Bostads AB.
Flens Bostads AB uppför husen och hyr sedan ut dem till en kooperativ förening som i sin tur upplåter husen till medlemmarna. De boende betalar en fast insats som man får tillbaka utan ränta av föreningen den dag man flyttar. Återbetalningen garanteras av Flens Bostads AB och ytterst av Flens kommun via borgensåtagande. Fördelen jämfört med en traditionell hyresrätt är att de boende får inflytande och kan påverka boendekostnaderna. Lägenheten kan inte säljas.

Erlandsbergs Bygg AB är entreprenör.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.