fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Snabbspår ska fylla på med elektriker

Publicerad: 3 april 2017, 10:48

Bild 1/2  Pär Lundström, expert på yrkesutbildning på Installatörsföretagen.

Elteknikbranschen följer en trend inom byggbranschen och inleder arbetet med att skapa ett snabbspår för bland andra nyanlända in i branschen.

Ämnen i artikeln:

EIOSvenska Elektrikerförbundet

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Det är Elektriska installatörsorganisationen, EIO, Svenska Elektrikerförbundet; SEF, som har enats om att tillsammans med Arbetsförmedlingen skapa konkreta förslag för att bland annat få nyinländas yrkeskunskaper snabbvaliderade och ge möjligheter till att komplettera de kunskaper som saknas.

Att det här kommer nu handlar mycket om att branschen har stor brist på arbetskraft och har svårigheter att rekrytera.

– Vi har en akut brist på montörer samtidigt som vi befinner oss i en situation där många nyanlända med relevant kompetens står utan arbete. Den ekvationen håller inte om vi ska klara av framtidens utmaningar, säger Åsa Kjellberg Kahn, chef för avdelningen Arbetsmarknad på Installatörsföretagen i ett pressmeddelande.

Installatörsföretaget samlar EIO och VVS Företagen.

Organisationens expert på yrkesutbildning, Pär Lundström, kan inte uppge hur många människor det kan röra sig om som snabbt skulle kunna sugas upp via snabbspåret, men pekar på Arbetsförmedlingens siffror.

– Tidigare år har det kommit in cirka 50 – 100 ärenden till Arbetsförmedlingen på personer som vill in i elteknikbranschen. Förra året kom det in det fyrdubbla. Det viktigaste för oss är att hitta en snabbare process för dem som vill in i vår bransch. Nio av tio företagare i branschen tycker att det är svårt att rekrytera. Vi är därför tacksamma över alla vi kan få tag i, varje person räknas, säger Per Lundström i en skriftlig kommentar till Byggindustrin.

EIO och SEF ska tillsammans ansöka om medel för särskilda främjande- och utvecklingsinsatser som syftar till att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev