Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Snöstrumpor ersätter dubbdäck

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Vad sägs om tygstrumpor på däcken i stället för dubbdäck? Det låter som en bra norgehistoria men den är faktiskt sann. Resårstrumpan är en norsk uppfinning och kallas AutoSock.


AutoSock tillverkas av textila specialfibrer och träs på bilens drivdäck. Mönstret på strumpan är så utformad att den ger mesta möjliga friktion på en halkig väg.

Strumpan uppges vara lätt att montera: trä på, rulla fram bilen något och trä på sista delen av strumpan. Med AutoSock på däcket kan man köra 50 kilometer i timmen. Högsta tillåtna hastighet med snökedjor är 30 kilometer i timmen.

En annan fördel är att om strumpan lossnar finns inga vassa kanter som kan skada däcket något som kan hända om en snökedja lossnar.
I jämförelse med ett odubbat vinterdäck förkortar AutoSock bromssträckan på isigt underlag med 39 procent medan dragförmågan ökar med 135 procent, uppger NDF Däck och Fälg i Mölndal som är svensk återförsäljare.
AutoSock finns för de flesta däckdimensioner och även för tunga fordon.

Om man nu inte har AutoSock på däcken och det är så isigt att däcken bara slirar finns ett väl beprövat knep: lägg till exempel bilpläden eller en trasmatta precis vid däcken. Däcken får omedelbart grepp. Detta är ett bra tips om man inte kommer ut från en isig parkeringsplats eller hamnar i en hal backe utan tillgång på sand. Redaktören har själv prövat.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.