Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Solcellsvägen – ett franskt fiasko

Publicerad: 16 september 2019, 08:36

Solcellsvägen i Normandie invigdes med pompa och ståt, men satsningen föll platt.

Foto: Colas / Yves Soulabaille

Det franska infraprojektet Wattway blev ingen solskenshistoria. Vad som skulle vara världens första solcellsväg utvecklades istället till ett fiasko.


Den kilometerlånga vägen består av solceller och ska generera elektricitet till gatlyktorna i den lilla staden Tourouvre i Normandie och Frankrikes miljöminister Ségolène Royal hyllade satsningen.

Men, skriver Veckans Affärer, sedan öppningen 2017 har det inte gått som planerat. Panelerna har lossnat och till och med splittrats i småbitar efter att ha förstörts av såväl fallande löv som tunga traktorer som kört över vägen. Detta har lett till att nära en tiondel av vägsträckan har fått skrotas.
Som om inte de tekniska felstegen vore nog var logiken i att placera solvägen i just Normandie – en region som inte gjort sig känt för sina många soltimmar.

Förhoppningen var att 1 kilometer solväg skulle producera 150 000 kilowatt-timmar per år, vilket kan förse 5 000 människor med elektricitet under ett år. I stället blev det bara 80 000 kilowatt-timmar 2018 och fram till juli i år blev det knappt 40 000 kilowatt-timmar.

Vd:n för tillverkaren Colas, Etienne Gaudin, har meddelat att bolaget inte går vidare med produkten till marknaden utan kommer att fokusera på mindre elektrifieringslösningar – som till övervakningskameror och ljussättning av busshållplatser.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.