Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Teknik

Sopor stabiliseras med cement

Publicerad: 29 Februari 2012, 13:24

Sopor som blandas med cement hindrar metangas att utvecklas och ger ett stabilt underlag att bygga på.


För ett par år sedan köpte Cementa mark av Malmö stad för att bygga en silo. Marken ligger i Norra hamnen och består till nästan 50 procent av utfylld mark, mest hushållssopor och byggavfall från 1960- och 1970-talet. Det som dock ingen kände till var att soporna utvecklade metangas och riskerade att bli ett arbetsmiljöproblem. För att komma till rätta med problemet krävdes att 30 000 kubikmeter sopor skulle saneras på en 11 000 kvadratmeter stor yta och som mest ner till fyra meters djup.

Som säljare var Malmö stad skyldig att vidta åtgärder. Konsultföretaget Tyréns anlitades för att ta fram en handlingsplan och ge förslag till åtgärder. Det förslag Malmö stad fastande för innebar att soporna först skulle sorteras på plats och sedan blandas med cement. Stora stenar, armeringsjärn, virke etcetera togs bort. Det som kunde återanvändas sparades och allt miljö- och hälsofarligt material avlägsnades.

Sopor på mindre än 20 centimeter lades tillbaka i omgångar i 30 centimeter tjocka lager och frästes ihop med cement varefter ytan vältades. Metoden upprepades i ett flertal lager och efter cirka en månad var marken så hård att det gick att bygga på den. I dag är bärkraften motsvarande en motorväg.

Tyréns hade tagit fram två förslag till hur cementen skulle kunna blandas med soporna. Svevia var med och lämnade anbud men lämnade dessutom ett sidoanbud med ett eget förslag, som också antogs av Malmö stad.

– Metoden användes för första gången i Sverige. Att stabilisera vägöverbyggnader är en vanlig teknik på kontinenten. Men för sophantering var metoden oprövad. Malmö stad slapp transportera bort soporna vilket gav stora vinster både ekonomiskt och miljömässigt, säger Jan Gabrielson, Heidelbergcement, projektansvarig för byggandet av cementsilon.

En stor fördel med metoden är att cementen kapslar in soporna och höjer pH-vädet. Därmed upphör produktionen av metangas. En annan fördel är att marken blir så hård att framtida sättningar undviks. Metoden var dessutom både billigare och snabbare än man först trott.

Trots att soporna var närmare 50 år gamla fanns många fynd eftersom nedbrytningen skett långsamt. Uppgrävda tidningar kunde fortfarande läsas, Florapaketen var många liksom skor och nylonstrumpor. Bland de roligaste fynden var nog en vit plasttub med texten ”Fäster tandprotesen säkert” samt ett antal prinskorvar som såg fullt ätliga ut.

TEKNIKEN I KORTHET
• Soporna grävdes upp.
• En grävmaskin med en gallerskopa grovsorterade soporna på plats.
• Sopor mindre än 20 centimeter lades tillbaka i 30 centimeter tjocka lager.
• Cement lades ut på soporna.
• En fräsmaskin fräste ihop cement och sopor.
• Ytan jämnades och vältes.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.