Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Stora Enso slår ett slag för trä i byggandet

Publicerad: 31 oktober 2016, 06:37

I dag är andelen flerbostadshus som byggs i trä låg och Stora Enso ser inte andra träleverantörer som sina konkurrenter, utan det är stål- och betongtillverkarna.

Illustration: Stora Enso

Inom kort lanserar Stora Enso byggsystem för träbyggande i Sverige. Systemen är öppna för alla. Syftet är att få fler att bygga flerbostadshus i trä.


Det svensk-finska bolaget Stora Enso är inte en entreprenör utan en materialleverantör till bland annat byggbranschen. Bolaget tillverkar bland annat massiva träelement (CLT by Stora Enso) och laminerat faneer virke (LVL by Stora Enso), träkomponenter, pellets och sågade trävaror.

Nu vill företaget visa att man är en spelare även i Sverige och lanserar två nya system för husbyggande i trä.

– Vi är på plats och är redo att ta uppdrag. Building Systems by Stora Enso, är en manual med riktlinjer kring dimensioner, spann, antal våningar, vilka komponenter som ingår och hur dessa monteras på byggarbetsplatsen. Med dessa riktlinjer hoppas vi kunna underlätta för arkitekter och beställare att allt oftare välja trä som byggmaterial, säger Jessika Szyber, affärsutvecklingschef på Stora Enso.

Två byggsystem

Under 2016 kommer två byggsystem att ha lanserats i Sverige, Finland, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Österrike, ett byggsystem för flerbostadshus upp till 12 våningar i CLT (Cross Laminated Timber) och ett för modulbyggnation.

– Det som skiljer våra byggsystem från andra CLT-tillverkare är att våra är öppna för alla att använda och utveckla. Det är system för att bygga höga hus i trä baserat på europeiska Standards, Eurocode 5, med anpassningar till nationella byggstandarder. Vi försöker hjälpa arkitekter, konstruktörer och entreprenörer med den information de behöver för att rita och bygga sina hus i trä. Förhoppningen är att vi tillsammans med branschen ska kunna utveckla och förbättra systemen. Det är levande dokument, säger Jessika Szyber.

Till byggsystemen finns även en mjukvara, ett beräkningsverktyg, som företaget har utvecklat. Även mjukvaran är öppen och gratis för alla som registrerar sig.

Vill öka träbyggandet

Syftet med Stora Ensos satsning är att öka byggandet i trä generellt.

– Idag är andelen flerbostadshus som byggs i trä endast 10 procent så våra konkurrenter är inte andra träleverantörerna utan stål- och betongtillverkarna. Det är därför vi har valt att ha ett öppet system för att öka kunskapen och skapa ett intresse för materialet, säger Jessika Szyber.

Hon tycker att det behövs ett bättre nätverk kring trähusbyggandet.

– Stora Enso har ett ansvar här och ser det som vår roll att driva på marknaden och bidra med vår expertis för att öka byggande i trä. Vi är inte arkitekter, vi är heller inte ett byggbolag men vi levererar trämaterial och kan bistå med mycket kunskap. Vi kan tillsammans ta marknadsandelar från andra byggmaterial och öka användandet av trä.  Stora Enso har ett stort ansvar att ta initiativ för att få till dessa nätverk, säger Jessika Szyber.

Den 9 november lanserar företaget sina byggsystem i Stockholm.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.