Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Teknik

Svensk byggteknik fick guldmedalj av Emiren i Kuwait

Publicerad: 19 November 2008, 09:15

Det blev svensk guldmedalj för RolliT Robot tekniken i klassen Civil Eng i 2nd International Innovation Fair in Middle East i Kuwait. Omkring 200 deltagande uppfinnare från 37 länder deltog i mässan.


- RolliT Robot kan spara minst 10 procent av cementinnehållet i betongen och dessutom göra den dubbelt motståndskraftig mot kloridmigration. Saltvatteninträngning är ett stort problem även i Mellanöstern, inte bara på våra broar och parkeringshus. Nästan allt byggs för övrigt i betong där, säger Yngve Alvarsson, Formconsult.

- Sedan gillade man också att produkten var bra för arbetsmiljön. Vi använder dessutom bara två procent av konventionell tekniks energibehov vid gjutningen med Motorsloda och Rollit Bandmaskinen.


Förutom många deltagare från arabländerna runt omkring fanns det deltagare från bland annat Australien,Spaninen, Kanada, USA, Kina, Malaysia, Filippinerna, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Korea, Algeriet, Nigeria, Ryssland, Tunisien, Ungern, Palestina och Rumänien.

- Uppfinningar tar man seriöst på i Kuwait och det med ett ordentligt stöd uppifrån från dess högsta befäl - Emiren.

- Till prisutdelningen var cirka 500 personer inbjudna och den avslutades med en vacker dukning utanför mässlokalen med fantastisk mat och ett fyrverkeri av sällan skådat slag. Ca 300 personer arbetade för att hålla mässan igång.

- Det var mycket trevligt att se att så många skolor med både flickor och pojkar i alla storlekar med lärare som gick runt och man såg vilket teknikintresse det fanns hos både elever och lärare. Jämför tekniska mässan i Sverige ingen under 16 år kommer in eller?

Yngve Alvarsson berättar vidare att utvärderingen var gjord med olika proffsiga yrkeskunniga jurymedlemmar en för varje klass som gav oss kort tid att förklara vad vi åstadkommit som var nytt.

- Finanskrisen påverkar ju även Kuwaiterna plus fallande oljepriser men en hel del affärsmöjligheter öppnades genom denna mässa och det blir säkert licensaffärer av besöket.

- Dessutom knöts kontakter med de andra arabstaterna som annars har det tufft att få västkontakt till exempel Iran, Irak, Jemen Jordanien med flera.

- Investerare och industrin kom på sista dagen och en sak är klar att det dröjer inte länge förrän konkurrensen hårdnar för oss även från denna del av världen. Vi har ju inga pengar för utveckling av maskiner i Sverige!

- Det finns en nyfikenhet och en inställning till ny teknik här som vi hade för 40-50 år sedan och som vi har tappat bort någonstans.  Här finns det också pengar som satsas på nya uppfinningar och mässor för nya idéer för att skapa en framtid efter att oljan sinat, slutar Yngve Alvarsson sin berättelse.Fakta
2nd International Inovation Fair in Meddle East med 196 deltagande uppfinnare från 32 länder delades in i 16 klasser med totalt 16 möjliga guldmedaljer. Yngve Alvarsson fick sin i klassen Byggteknik/ Civil engineering/ Construction.
Det fanns också 4 penningpris som gick till deltagare från ME.
Största penningpriset gick till Sudan 10.000 USD.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.