Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Svenskar okunniga om isolering

Publicerad: 22 augusti 2016, 10:43

Byggherrar och beställare måste bli bättre på att informera om hur brandfarliga olika material är, enligt Mats Björs, vd Swedisol. Foto: Linn Sandholm

Varannan svensk känner inte till att cellplast är mer brandfarligt än mineralull, enligt en undersökning beställd av branschorganisationen för några av Sveriges mineralullsföretag, Swedisol.

Ämnen i artikeln:

mineralullcellplast


– Det är oroande att många svenskar inte kan skilja på brandfarlig och mindre brandfarlig isolering, säger Mats Björs vd på Swedisol, som är en branschorganisation för några av Sveriges mineralullsföretag.

Enligt Swedisol används kompositsystem i allt fler fasader, till skillnad från tidigare populära sten, betong och annan obrännbar isolering. Cellplastisolering, frigolit, ingår ofta i dessa nya kompositfasader.

– Byggherrar och beställare av till exempel egna hem måste kunna göra informerade val mellan ett brandskydd som bara uppfyller lagens lägsta krav och ett brandskydd som faktiskt ger en tryggare och säkrare byggnad, säger Mats Björs.

Sifoundersökningen genomfördes i juni och 1 000 personer fick frågan: ”Det finns två vanliga sätt att isolera hus, antingen med mineralull eller med cellplast (ofta kallat frigolit). Vilket av dem tror du är mest brandfarligt?”

15 procent trodde att mineralull är farligast medan 56 procent trodde cellplast. 15 procent visste inte medan 14 procent trodde att de är lika brandfarliga.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev