Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Sverige först ut när exoskelett lanseras för byggarbetare

Publicerad: 20 augusti 2020, 11:03

Exoskelettet kräver ingen energiförsörjning utan armarnas vikt överförs till höfterna via överarmsstöden med hjälp av en kabelbaserad mekanisk teknik.

Foto: Hilti

Hilti har utvecklat ett exoskelett för byggarbetare i samarbete med biomekanikföretaget Ottobock. Nu lanseras exoskelettet EXO-01 och först ut är den svenska marknaden. ”EXO-O1 är en världsnyhet för byggindustrin”, säger Fabio Pedrazzi på Hilti Sverige.


Ämnen i artikeln:

Hiltiarbetsmiljöproduktivitetrobotar

Ett exoskelett är en yttre stödstruktur som förstärker människans krafter. Det kan antingen vara rent avlastande, eller också förses med hydraulik och krafttillförsel. Då börjar konstruktionen likna en robot. 

Exoskelettet EXO-01 som Hilti nu lanserar på den svenska marknaden är en stödstruktur utan extern krafttillförsel. Exoskelettet sitter på överkroppen och för ner armarnas tyngd på höfterna. Det lämpar sig därför för arbete som utförs ovanför axelhöjd. Normalt sett orkar vi bara arbeta i den positionen en kortare tid, men avlastningen som exoskelettet erbjuder gör att muskeltröttheten reduceras så att arbetet kan utföras under längre tid utan avbrott, vilket i sin tur kan öka produktiviteten.

Läs mer: Robotar och exoskelett ger nya arbetsmiljörisker.

Enligt Hilti förbättrar EXO-01 arbetsmiljön för byggarbetaren samtidigt som produktiviteten ökar.

– Sverige har sedan länge haft ett världsledande fokus på dessa områden, och nu tar vi arbetsmiljö och produktivitet till nästa nivå tillsammans. EXO-O1 är en världsnyhet för byggindustrin, säger Fabio Pedrazzi på Hilti Sverige.

Ottobock grundades i Tyskland efter första världskriget och var då inriktat på att tillverka proteser och andra hjälpmedel för hemkomna soldater. Sedan 2012 har de även utvecklat industriella exoskelett för bland annat bilindustrin. EXO-01, som de utvecklat tillsammans med Hilti, är deras första exoskelett för byggbranschen. De ser en stor potential för exoskelett och andra biomekaniska lösningar som kan förbättra arbetsmiljön för byggarbetare. 

Hiltis och Ottobocks mål är att deras samarbete ska resultera i fler produkter de kommande åren. Hittills är utbudet av exoskelett för byggarbetare begränsat. Svenska företaget Bioservo lanserade ett exoskelett i form av en handske som ger starkare grepp förra året. Den marknadsförs för bland annat byggnadsarbetare. Det finns också ett par amerikanska bolag som erbjuder exoskelett som påminner om EXO-01.

Här är en reklamfilm från Hilti som beskriver hur exoskelettet fungerar:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.