Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Sverige världsbäst på vibreringsfri betong

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Självkompakterande betong fungerar bra i praktiken. Med ytterligare utveckling av tillsatsmedel kan man till fullo styra betongens egenskaper.

- Den självkompakterande betongen leder till ett mer rationellt byggande och bättre kvalitet, speciellt vid besvärliga gjutningar, jämfört med traditionell betong. En annan stor fördel är att arbetsmiljön för byggnadsarbetarna blir bättre med minskat buller och färre arbetsskador, sa tekn dr Marianne Grauers, Sektionschef Anläggning hos NCC, när Cement och Betong Institutet, CBI, hade sin årliga informationsdag.

Sverige är näst intill världsledande avseende självkompakterande betong, tidvis även kallad vibreringsfri betong. Inget annat land använder materialet i så många projekt som i Sverige och i stort sett varenda betongleverantör har betongen i sitt sortiment.

Det kalkfiller, som blandas i självkompakterande betong, har betydelse för betongens egenskaper, bland annat frostbeständighet och hållfasthet. CBI har gjort en rad studier och funnit att blandningsordningen av de ingående materialen påverkar dispergeringen och därmed frostbeständigheten.

För den som vill veta mer om självkompakterande betong har Vägverket Produktion en ny hemsida om detta: www.vv.se/produktion/scc/

/Margareta Redlund
Reagera på artikeln!

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.