Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Takhängd ställning klarar tufft test

Publicerad: 19 juni 2019, 12:36

Den hängande byggställningen Hangups tar bort behovet av att sätta upp en hel byggställning vid takarbeten.

Företaget Hangups har tagit fram en byggnadsställning som hänger på taket i stället för att stå på marken. Nu har produkten klarat den tuffaste klassningen för temporära fallskydd i ett nytt test.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Vid takarbeten finns det ingen anledning att täcka en hel fasad med byggställningar. Detta var bakgrunden till att Kjell Ramström började fundera på andra lösningar.

– Det måste finnas ett annat sätt, som är säkert, enkelt och billigare, utan att behöva göra åverkan på fasaden. Vi prövade att tänka tvärtom, säger Kjell Ramström, innovatören bakom Hangups, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kjell Ramström hittar guld på Stockholms vindar

Lösningen blev att hänga en arbetsplattform med solida förankringar i takstolarna.

– Genom att fästa ställningen i takstolarna med rejäla franska träskruvar och avbärning med ben mot fasaden, fördelas tryck och tyngd och man får en sensationellt pålitlig och säker konstruktion som lämnar hela markytan fri, säger Kjell Ramström.

Nyligen genomgick Hangups byggställning ett så kallat C-test, Europas hårdaste klassificering för fallskydd. För att få en C-klassning behöver fallskyddet klara fall från lutande ytor upp till 60 grader.

– Vi har testat tillförlitligheten genom att släppa en stålcylinder motsvarande en fullvuxen människas vikt och massa från 6,5 meter, och infästningen rubbas inte en enda millimeter, säger Mats Bergvall, vd för Combisafe som tillhandahåller komponenterna i byggställningen och som utförde testet i sin testanläggning.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.