Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Täta fönster stryper signalen

Publicerad: 4 november 2013, 08:48

De som bor i nybyggda betonghus kan ofta inte använda sin mobiltelefon inomhus. Problemet är främst det osynliga metallskikt som finns på alla energisnåla fönster. Frågan faller mellan byggbolagens och mobiloperatörernas stolar, visar tidningen Byggindustrins granskning.


Mobiltelefoniexperten Tord Sjölund står på parkettgolvet innanför en altandörr i glas. Han fingrar på sitt mätinstrument som visar en rät horisontell linje.

– Mobiltäckningen är mycket dålig här inne. Men titta nu, säger han och skjuter upp glasdörren.

En serie pucklar dyker upp till höger på mätinstrumentet. Mobilsignalen har gått upp 25–30 decibel, vilket innebär att den blivit ungefär tusen gånger starkare. Mätningen bekräftar lägenhetsinnehavarnas upplevelse.

– Vi har i stort sett ingen täckning inomhus. Men på uteplatsen är det inga problem, säger Louise Aurell som bor i lägenheten ihop med sin sambo Samuel Inghammar och sonen Olle.

När man pratar i mobil inomhus är det vanligtvis radiovågorna som går in och ut genom fönstren som ger den starkaste signalen. Anledningen är att ett traditionellt fönster bara dämpar ungefär hälften av mobilsignalen.Men i dag har så gott som alla nya fönster ett så kallat lågemissionsskikt av metaller som silver och tenn som reflekterar tillbaka värmestrålning in i huset. Metallskiktet reflekterar även radiovågor.

– Det dämpar upp till 30 decibel, bara en tusendel av mobilsignalen går igenom. Det innebär att telefonen i stället använder den signal som går genom väggen, säger Urban Landmark, chef på Post- och telestyrelsens spektrumavdelning.Problemet är att även väggen dämpar signalen. En genomsnittlig isolerad trävägg absorberar ungefär 90 procent av radiovågen. De tio procent som tar sig igenom räcker för att telefonen ska kunna användas hyfsat normalt, om signalen från mobiloperatörens närmaste basstation är stark.

En betongvägg med ingjutet armeringsnät dämpar mer, ungefär 90-99 procent av mobilsignalen, enligt PTS. Den starka mobilsignalen får försöka smita igenom där den kan, vid skarven mellan betongelement där materialet inte är armerat eller genom fönsterkarmarnas och fönsterbågarnas trä. Men är fönsterbågarna klädda med aluminium täpps ännu ett kryphål igen för radiovågorna.

Polyuretanisolering med aluminiumskikt, som blir allt vanligare i platta och svagt sluttande tak samt i industribyggnaders väggar, dämpar mobilsignalen ännu mer effektivt än betongväggar, enligt företaget Knauf Insulation. I nya hus med lågenergifönster blir därför mobiltäckningen betydligt försämrad eller obefintlig. Mobilen sänder på full effekt men telefonsamtalen bryts och uppkoppling till internet blir långsam.

– Vi ser en tydlig trend att nya hus dämpar mobilsignalerna allt mer, säger Mats Nilson, biträdande föreståndare på Wireless@kth, ett forskningscenter som tillhör Skolan för informations- och kommunikationsteknik, ICT.

Han är med och mäter i lägenheten, som ligger i Kärrtorp i södra Stockholm. Husen byggdes 2008–2009 av Skanska och ägs nu av en bostadsrättsförening. Mats Nilsons mätutrustning styrker Tord Sjölunds mätning. Graferna är som ett skolboksexempel på dämpning av mobilsignal, enligt Mats Nilson.

Det första kända exemplet på att nya fönster dämpar mobilsignaler var X2000. När tågen togs i drift var det omöjligt att prata i mobil. Tågets kaross är av metall och fönstren har en osynlig metallfilm som skyddar mot solinstrålning.För att få mobiltäckning i tågen fick SJ göra en installation av så kallade repeatrar, en i varje vagn. Det är en antenn på utsidan av tåget och en antenn inuti tåget som är förbundna med en kabel och en antennförstärkare, berättar Mats Nilson.

När Boverket skärpte sina byggregler flyttade det här problemet in i hus. I dag har så gott som 100 procent av alla fönster i nyproducerade eller renoverade hus ett eller flera lågemissionsskikt av metall. Det står klart efter telefonsamtal med fönstertillverkaren Elitfönster, glastillverkaren Pilkington och branschorganisationen Svensk planglasförening.

– Jag har bytt till lågenergifönster i den villa som jag bor i. Nu har jag så jäkla dålig mobiltäckning att jag får gå ut och ringa. Jag har solskyddsglas ytterst också och det gör ju inte saken bättre, säger Lars Karlsson, teknisk konsult på Svensk planglasförening.

Ju fler metallskikt ett fönster har desto mer dämpar det mobilsignalen. Det är inte ovanligt att fönster har två lågemissionsskikt och ett solskyddsskikt. Och det här hade inte mobiloperatörerna räknat med.

– När man planerar ett radionät så räknar man med hur mycket ett vanligt hus dämpar mobilsignalen. Dyker det då upp nya hus i området med nya material blir det problem, säger Staffan Hultqvist, ansvarig för radiofrågor på mobiloperatören 3.Nya byggnader med lågenergifönster ger även Telia problem. Bolaget använder ett värde på snittdämpning när mobilnäten planeras som är lägre än dämpningen i nya lågenergihus.

– Vi vill skapa täckning inomhus men kan inte lova det, säger Tommy Ljunggren, utvecklingschef för mobila nät i Norden och Baltikum på Telia Sonera.Antennförstärkare, repeatrar, och egna mobilnät sätts in i allt fler kontorshus, gallerior och tunnlar. Skatteverkets byggnad i Solna och Kista Science Tower är två exempel. I Stockholms tunnelbana och tunnlar som Södra länken finns liknande teknik.

Men i nya bostadshus installeras ingen sådan här utrustning.– Det kan räcka med att en antennförstärkare installeras i huset men det bästa vore om byggbolagen kontaktar mobiloperatörerna under projekteringen av huset, säger Tommy Ljunggren.

Men han känner inte till att något byggbolag kontaktat Telia under projekteringen av bostadshus.

Byggarna känner inte till problemet

Ingen av de stora bostadsutvecklarna ser problem med en försämrad eller obefintlig mobiltäckning i sina bostäder. I många nya hus är mobilsignalen så svag att huset behöver eget mobilnät, visar tidningen Byggindustrins granskning.

Varken Veidekke, JM, Peab, NCC eller organisationen Passivhuscentrum uppger att de känner till eller har problem med lågenergifönstrens dämpning av mobilsignalen. Mia Trahn, presstalesman på Skanska, ringer runt till medarbetare på Skanska Teknik och Skanska Installation och vidarebefordrar sedan svaret i ett mejl:

”Normalt bygger vi inte hus så att det ska vara en god mobiltäckning inomhus. Det är en tjänst som externa företag erbjuder. Ansvaret ligger helt på operatörerna och vi har inte kunskap eller rådighet över systemen och deras kapacitet. ”

Allt fler säger upp sin fasta telefon och använder bara mobil. Ungefär 70-80 procent av alla mobilsamtal och mobil dataanvändning sker inomhus, enligt Mats Nilson, biträdande föreståndare på Wireless@kth. Men i nya och renoverade hus är ofta mobilen oanvändbar på grund av lågenergifönsters osynliga metallskikt.Både Telia och mobiloperatören 3 tror att det i vissa fall går att lösa problemet genom att förstärka sina traditionella mobilnät genom att rikta om basstationer eller skruva upp effekten på basstationernas sändare.

Men i många nya hus behövs det ett eget mobilnät eller antennförstärkare, så kallade repeatrar, för att mobilerna ska fungera som vi förväntar oss.

– Vi installerar utrustning åt kommuner, landsting, privata företag, polisen och stora sjukhus. Men inte i flerbostadshus, säger Tord Sjölund vice vd på företaget Mic Nordic som specialiserat sig på inomhuslösningar för mobiltelefoni.Skanska bekräftar att utrustning som förstärker mobilsignaler installeras i kontorshus men inte i bostäder. Men utrustningen behöver bara öka byggkostnaden med några få promille, bedömer Tord Sjölund.

– Om man planerar in nätet i huset under projekteringen blir installationen billigare och snyggare utförd. Det kan kosta i storleksordningen 100 000 kronor för ett flerfamiljshus, säger han och ritar upp ett enkelt system i blocket.

Mats Nilson påpekar att ett fastighetssystem också gör att mobilen kan sända med försumbar effekt.

– Det ger telefonen en längre batteritid. Och att den strålar mindre är bra för dem som oroar sig för radiovågornas hälsoeffekter, säger Mats Nilson.

FAKTA: Traditionellt fönster släpper igenom mest

Så mycket av mobilsignalen släpper byggmaterialen igenom.                                                                                     Procent    Dämpning i decibelTraditionellt tvåglasfönster                                                   50                   3Trävägg                                                                                 10                 10Tegelvägg                                                                                5                 13Betongvägg (dämpning beror på radiovågens frekvens)       1-10            10-20

Lågenergifönster med osynligt metallskikt                               0,1               30PUR-isolering med aluminiumskikt                                            0,003-0,3     25-45Källor: PTS och Knauf Insulation. Siffrorna är generella, det kan finnas stora variationer hos väggarna beroende på bland annat materialets tjocklek och fuktighet.

Niclas Köhler_niclas@byggindustrin.com, Johanna Åfreds_johanna@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.