Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Teknik från biografer ger ny roll åt BIM

Publicerad: 20 maj 2015, 08:06

Bild 1/2  Skanskamedarbetarna Erik Berggren, projekteringsledare, och Olof Molin, BIM-koordinator, visar BIM-modellan av Nya Södertälje sjukhus i 3D.

Foto: Elin Bennewitz

Sedan knappt ett halvår tillbaka finns ett visualiseringscenter på Skanskas huvudkontor i Stockholm. Med hjälp av en stor skärm och 3D-glasögon av samma slag som används på biografer kan en vanlig BIM-modell ge en illusion av att promenera runt i bostäder, längs vägar och på broar som inte existerar än.


Ämnen i artikeln:

SkanskaBIMvisualiseringSödertälje sjukhus

Skanskas förhoppning är att visualiseringscentret ska underlätta i projekteringsskedet och förenkla kommunikationen med befintliga och potentiella kunder. Evelina Bergfalk är utvecklingsledare på Skanska Teknik och jobbar med visualiseringscentret.

– Vi öppnade strax efter årsskiftet. För varje månad som går är det fler som vill använda centret. Folk är nyfikna och intresserade men det är väldigt trevande fortfarande, säger hon.

För att kunna använda centret krävs en detaljerad BIM-modell, något som i dag bara tas fram för större, mer komplexa projekt. Visualiseringstekniken gör att BIM-modellernas användningsområden blir fler samtidigt som nyttan blir tydligare även för beställaren.

– Det blir säkert mycket projekteringsmöten i centret. Men vi kan också använda centret till event och bjuda in till en virtuell visning inför kommande bostadsprojekt. Vi har till exempel teknik för att skapa en havsnära stämning med hjälp av belysning om det passar, säger Evelina Bergfalk.

Sprider sig i branschen

Skanska har ett liknande, men mindre, visualiseringscenter i ett av sina finska kontor. Och i Göteborg hyr Skanska in sig i ett visualiseringscenter på Lindholmen Science Park. Även andra aktörer i branschen har börjat undersöka möjligheterna med mer avancerad visualiseringsteknik. Till exempel testar NCC möjligheten att koppla BIM-modellen till virtual reality-glasögonen Oculus Rift.

Hittills har en handfull projekt använt sig av Skanskas nya visualiseringscenter. Ett av dem är Nya Södertälje sjukhus. Skanskamedarbetarna Erik Berggren, projekteringsledare, och Olof Molin, BIM-koordinator, berättar att de bjöd in både anställda på sjukhuset och representanter för fastighetsägaren Locum till visualiseringscentret.

– Vi ville ge dem en känsla av hur de kommer att uppleva den färdiga byggnaden, säger Erik Berggren.

Lättare att se fel

Olof Molin berättar att de tack vare visualiseringscentret kunde få bekräftat att de tänkt rätt bland annat när det gäller placeringen av viss medicinsk utrustning.

– Men vi identifierade också problem som vi kunde åtgärda. Till exempel att vissa rum var svåra att komma åt, då kunde vi lägga till en extra dörr. Det tillkom också några extra glasväggar vid receptionsdisken och vi kunde plocka bort ett överflödigt pentry, säger han.

Erik Berggren och Olof Molin tycker att den främsta lärdomen från arbetet med visualiseringscentret är att brukare och beställare borde få en visning redan tidigt i projekteringsskedet.

– Vi fick bland annat synpunkter på att vissa mottagningsrum får för lite dagsljus. Men vi är redan i bygghandlingsskedet så vi fick säga stopp, vi kan inte göra några stora förändringar nu, säger Erik Berggren.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.