Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Trafikverket väljer två elvägsprojekt

Publicerad: 4 juni 2015, 12:34

Vid Arlanda finns i dag en 250 meter lång sträcka med elskena i vägbanan. 2017 ska en två kilometer lång teststräcka stå klar.

Foto: Erik Mårtensson

Två lösningar för elvägar får fortsatt finansiering av Trafikverket. Det är projekten vid Arlanda och utanför Gävle som får cirka 75 miljoner kronor respektive 45 miljoner kronor i delfinansiering från Trafikverket.


Ämnen i artikeln:

Trafikverketelvägelbilar

Beslutet är det tredje och avslutande steget i Trafikverkets förkommersiella upphandling av elvägar. Elva leverantörer anmälde sitt intresse i upphandlingens första skede 2013. Fyra leverantörer gick sedan vidare och genomförde en detaljprojektering av en teststräcka.

– Nu går vi vidare med de två projekt som har de mest attraktiva detaljprojekteringarna. Vi hoppas de kan ge oss det underlag vi behöver för framtida beslut, säger Lisa Silvemark, projektledare på Trafikverket.

Projektet vid Arlanda testar en teknik som innebär att en elskena i vägbanan driver och laddar fordonet under resan. Projektet utanför Gävle testar en teknik som innebär att en strömavtagare på lastbilshyttens tak matar ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Trafikverketelvägelbilar

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.