tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Tre nyskapande projekt som kan bli årets innovation

Publicerad: 27 februari 2023, 12:09

Foto: Mattias de Frumerie

Automatiserad kvalitetskontroll av vägnätet, lösningar för faran med lastning och lossning av gods eller ny teknik för VVS-projektering? SBUF har presenterat vilka projekt som nominerats till utmärkelsen Årets innovation 2023.

Ämnen i artikeln:

SBUFPeabPeab BostadPeab Sverigebygginnovationer

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Varje år delar Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, ut ett årligt pris till bästa utvecklingsprojekt inom bygg, installation eller anläggning. Utöver äran och diplom belönas vinnaren med 50 000 kronor.

Nu har SBUF utsett tre finalister till priset som delas ut den 26 april.

Läs även: Splittrad syn på digitaliseringen hindrar utvecklingen – så kan skillnaderna överbryggas

Ny mätmetod för automatiserad kvalitetskontroll av våra vägar

Projektledare för det nominerade projektet är Nils Ryden, Peab.

Projektet "Implementering av seismiska ytvågsmätningar" är ett mycket gott utvecklingsarbete med modern utrustning för kontinuerlig mätning av styvhetsegenskaper i asfaltbeläggningar.

Det är ett branschutvecklande projekt, en bra rapport med beskrivning av verklig innovation inom området. Resultatet ger arbetssäkerhet och produktivitetsökning som dessutom minskar risken för trafikstörningar.

Lasta och lossa säkert

Projektledare för det nominerade projektet är Alexander Taljegård, Skanska.

Rapporten meddelar obehaglig statistik som visar att antal dödsfall vid lossning av gods är lika högt som det antal som omkommer i trafiken.

Projektet visar att det går att vidta åtgärder som att arbeta på ett standardiserat sätt med likartad miljö vid lossningsplatserna vilket påtagligt skulle förbättra säkerheten.

Projektet ger ett mervärde för företagen, en bättre arbetsmiljö, en effektivare och säkrare byggprocess som ger gynnsammare förutsättningar för både produktion och en attraktiv byggbransch.

Läs även: Trafikverkets sju piloter för minskad klimatpåverkan

BIP AI för VVS i tidiga skeden

Projektledare: Carl-Erik Brohn, Per Ström Beställande företag: VRA

Projektets resultat är en ögonöppnare som visar möjlighet till att arbeta med ny teknik vid projektering och kalkylering med åtgärder för rätt struktur tidigt i projekten.

Arbetet med den här tekniken kan jämföras med hur en läkare arbetar med röntgen för att hantera ett benbrott. Doktor VVS kan nu med hjälp av metoden, när han får se hur det står till med potentiell rördragning (benbrottet), göra sin bedömning om hur rören kan dras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev