Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Tunn sensor avslöjar fukt

Publicerad: 2 februari 2012, 09:56

En billig liten platta som byggs in i väggen ska på ett enkelt sätt avslöja om det finns fuktproblem.


En liten lapp med ett silvrigt rektangulärt mönster sitter ofta på stöldbegärliga varor för att stoppa tjuven i butiken. Nu ska en snarlik etikett sätta stopp för fuktproblemen i våra hus.

Det hoppas i alla fall Lars Gutwasser på Peab.
– Fukt är byggarnas värsta fiende, det här kan bli lösningen.

Tanken är att etiketterna, eller fuktsensorerna som Peab kallar dem, ska massproduceras och kosta omkring 25 öre styck, då kan man ”slösa” med dem. Fuktsensorerna monteras i väggen och kan finnas inbakade i till exempel gipsskivor redan från början.

Fuktsensorerna är superkänsliga, de känner till och med en persons andedräkt genom en gipsskiva och de behöver ingen tillförsel av el. Tack vare den känsliga sensorn slipper man göra någon som helst åverkan på väggen för att ta reda på hur det står till inne i konstruktionen.

Nu arbetar forskarna med att utveckla en handhållen läsare som man ska kunna hålla några decimeter från väggen för att avgöra om den är angripen av fukt. I framtiden ska det vara möjligt att göra en avläsning med en smart telefon, är det meningen.

– Min vision är att man i framtiden ska kunna göra plastfolie för tätskikt, med fuktsensorer på plats från början, så att sensorerna finns i alla nya hus, säger Lars Gutwasser.

Fuktsensoretiketterna behöver inget batteri och är så tunna att de knappt syns under en tapet. Därmed kan de enkelt användas i rot-projekt.

Fuktsensorerna görs av aluminiumfolie och ska kunna produceras snabbt i miljontal med hjälp av en liten tryckpress. Processen är miljövänlig och ger inget spill.

Antennmaterialet görs av aluminium. Sensorn har måtten 6,5 X 8 centimeter och upplevs som en tunn plastfilm. Mönstret i aluminiumfolien etsas fram och allt aluminium återvinns.

En tanke är att produktionen ska förläggas till Katrineholm, en kommun med motig arbetsmarknad och som tillsammans med Peab har satsat på projektet med de fuktkänsliga etiketterna.

Just nu uppför Peab ett äldreboende åt kommunala Hyresbostäder i Norrköping. Kneippen Syd, som projektet heter, omfattar 66 lägenheter och där byggs de nya fuktsensorerna in i väggarna.

– Det blir ett första skarpt test, säger Lars Gutwasser.

Projektet med de elektroniska fuktsensoretiketterna startades 2005 i ett forskningssamarbete kallat Brains & Bricks som Peab initierat tillsammans med bland andra Katrineholms kommun och Linköpings universitet. I utvecklingen av fuktsensorerna deltar också Campus Norrköping, Mittuniversitetet och företagen Acero, Sensible Solutions samt Webshape.

Peab stöttar forskningssamarbetet med omkring 600 000 kronor per år, plus den tid som Lars Gutwasser bidrar med. Nu är lösningen patentsökt.

Flera års forskningsarbete har burit frukt och nu diskuterar man med investerare för att komma igång med tillverkning i stor skala. Den tyska putstillverkaren Sto är intresserad och Lundbergs har sagt att man i framtiden vill ha etiketterna monterade i sina hus. Länsförsäkringar och Folksam har visat intresse, liksom Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden.

Tyréns har planer på att föreskriva etiketterna i kommande projekt.

FAKTA
Enligt Boverkets beräkningar skulle det kosta över 100 miljarder kronor att åtgärda alla fuktskador som påverkar miljön i våra hus. Hela 90 miljarder gäller småhus, resten flerbostadshus och lokaler.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.