Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Värmeduk trollar bort farliga istappar

Publicerad: 28 februari 2011, 13:54

Uppfinning med svenskt patent värmer hängrännor så att isen aldrig bildas.


En gummiduk med värmeslingor monteras i fastighetens hängrännor. Den smälter snön i rännan som rinner bort genom stuprören. Det byggs aldrig upp någon is i rännan och därför inte heller några istappar.

Intresset för den svenska uppfinningen är stort efter två tuffa vintrar och allt hårdare krav på fastighetsägare att sköta snöröjningen.

– Mest intresserade är fastighetsbolag i större städer med hus i stadskärnan. Där är det svårt att få till en fungerande snöröjning, säger uppfinnaren Mikael Johnsson.

När han studerade innovationsteknik vid Mälardalens högskola dog en 14-årig pojke i Stockholm av nedfallande istappar. Mikael Johnsson började fundera på hur man skulle kunna värma hängrännorna på något bättre sätt än med de värmekablar som redan finns på marknaden.

I samarbete med fastighetsbolaget Klövern utvecklade han värmeduken Smältis. Verkstadsföretaget Calesco i Kolbäck utanför Västerås gick in som partner och sköter nu produktionen.

– Calesco har stor produktionskapacitet och vill verkligen få ut produkten på marknaden, säger Mikael Johnsson.

Smältis har hittills installerats på tre av Klöverns fastigheter, på ABB:s huvudkontor i Västerås och en bostadsrättsförening vid S:t Eriksplan i centrala Stockholm. Även fastighetsbolaget Hufvudstaden ska testa värmeduken på några av sina fastigheter.

Smältis drar 35 watt per meter hängränna. Det gör duken 15 grader varmare än utomhusluften. Mikael Johnsson har inget räkneexempel på energiåtgång för en genomsnittlig fastighet en vintersäsong. Men det lär gå åt en del kilowattimmar. Men då sparar fastighetsägaren pengar på snöröjning och slipper dessutom oroa sig för olyckor.

Läs mer: www.heatedcableclip.com/smaltis.htm

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.