Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Vattenskydd till smarta mobiler har brister

Publicerad: 5 april 2011, 12:49

Vatten- och dammskyddet Sealabox är bra men har flera begränsningar. Bland annat kommer användaren inte åt knapparna på telefonens sarg.


Vill du inte lämna din smartphone hemma när du går till bygget kan du skydda den mot vatten, milda stötar, damm och repor med ett vattentätt fodral i silikon. Telefonen ska till och med klara att vara nedsänkt i vatten på en meters djup i 30 minuter.

Trots att mobilen är förseglad inuti plast fungerar pekskärm och röstsamtal. Tidningen Byggindustrin har testat fodralet med en Iphone 4. Telefonen läggs mellan två lager tunn silikon uppspänd på en profilerad svart plastlist. Plastlisterna hålls ihop och två kraftigare plastskenor skjuts in över den svarta plastlisten. Fodralet är då låst och tätt.

Bilden på skärmen blir matt genom lagret av silikon men syns förvånansvärt bra. Det går också att vänja sig vid att fingertoppen inte glider så lätt när man bläddrar och drar i de olika applikationernas menyer.

Fodralet skulle kunna vara det perfekta skyddet mot den ogästvänliga miljön i en byggjobbares fickor, där det ofta hamnar damm, sågspån och en eller annan skruv. Men en rad begränsningar gör fodralet till något man möjligtvis använder vid speciella tillfällen.

Till exempel blir ljudet vid vanliga röstsamtal lite sämre. Det löser sig om man använder någon form av headset med trådlös överföring via blåtand. Många hantverkare använder till exempel hörselkåpor med inbyggt sådant.

En annan brist är att man inte kommer åt knapparna på telefonens sarg. Därför går det inte att höja eller sänka volymen på en Apple Iphone, inte heller aktivera skärmlås manuellt med en kort tryckning på på/av-knappen.

Det går inte att stänga av eller slå på telefonen i fodralet. Inte heller använda knappen för ljudlöst. Och det går inte heller att ladda telefonen inuti fodralet. Att varje morgon stoppa in telefonen i fodralet innan man går till jobbet går är väl pilligt.

Därför är det här fodralet sannolikt något för de som är väldigt förälskade i sin smartphone och tar sig mödan att överse med bristerna. Eller något att använda vid speciella tillfällen, som just de dagar då man vet att man ska stå i duggregn på ett tak och lägga tegel.

Sealabox är tillverkat av det svenska företaget Krusell, finns i olika färger samt passar en rad olika smartphones. En halsrem ingår.

Läs mer på tillverkaren Krusells hemsida

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.