Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ventilation vid operationer minskar smittorisken

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Vid alla infektionskänsliga operationer är ventilationen i operationssalen viktig för att minska mängden föroreningar. Det går åt stora mängder luft och vissa myndigheter rekommenderar en tillufthastighet på 0,5 meter per sekund, när parallellströmningstak används. En studie visar att det räcker med hälften.


Av Margareta Redlund

I en operationssal finns en mängd föroreningar som kan innebära smittorisk för såväl patienter som personal. Dessa föroreningar måste transporteras bort, vilket görs med hjälp av skyddsventilation. Exempel på föroreningar är hudpartiklar, som faller med en hastighet av 0,3 meter per minut medan partiklar mindre än 5 mikrometer kan hålla sig svävande under lång tid.

Myndigheterna rekommenderar att skyddsventilationen har en lufthastighet på 0,5 meter per sekund. Men sedan rekommendationerna skrevs har tekniken utvecklats och blivit mer utbredd. Av slentrian, och kanske som försiktighetsåtgärd, tillämpas den rekommenderade lufthastigheten trots att många tillverkare av aggregat hävdar att hastigheten kan sänkas.

Patrik Sundberg och Per Värmsjö har i ett 20 poängs examensarbete vid Chalmers visat att hastigheten kan sänkas till 0,25 meter per sekund och med bibehållen mycket god funktion. Om hastigheten minskas till 0,2 meter per sekund är funktionen fortfarande god. De har med rök som visualiseringsmedel studerat hur luftströmmarna för bort föroreningar ur en operationssal, som har s k parallellströmningar som skyddsventilation.

-Vi är inte förvånade. Vi tyckte redan från början att rekommendationerna är för högt satta. Nu är det bekräftat, vilket kan föranleda Socialstyrelsen att göra en omvärdering, säger Patrik Sundbeck och Per Värmsjö.

Det finns många fördelar om lufthastigheten kan sänkas. Sjukhusen avsätter stora utrymmen, ibland kanske ett helt våningsplan, för uppställning av ventilationsaggregat. Färre aggregat och mindre, färre filter och ventilationskanaler är exempel på fördelar. Dessutom går det åt mindre energi för att värma upp och distribuera luften.

Parallellströmning som skyddsventilation innebär att en perforerad duk, oftast av något syntetiskt material, placeras i taket ovanför operationsbordet. Luften strömmar ner genom hålen och en ren zon skapas i den del av rummet där patient, läkare och sjukvårdspersonal vistas.

Syftet med studien var att se hur känsliga parallellströmningar är för störningar och finna lufthastighetens nedre gräns men fortfarande med god funktion. En testanläggning byggdes upp i full skala och en serie försök gjordes med olika hastigheter på luften. Dessutom gjordes några fristående försök som visar att varken tryckändringar i rummet eller frånluftens utformning påverkar strömningsbilden i den rena zonen. Däremot ger föremål och värmekällor i luftströmmen virvelbildningar och försämrad funktion.

-Av den orsaken bör utformning av operationslampor och annan utrustning anpassas för att minimera störningar i luftströmmen i den rena zonen, säger Patrik Sundbeck och Per Värmsjö.
Examensarbetet, som heter Luftföring i operationsrum, har utförts vid Chalmers Institutionen för Byggnadsteknologi, Installationsteknik, och vann tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, ByggOpus 20:05.

Båda är VVS-konstruktörer, Patrik Sundbeck på Agera VVS-design och Per Wärmsö på Sweco Theorells.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.